Kleur heeft meer impact dan je denkt!

Het effect van kleur in jouw servies

Niet alleen jij, maar ook de eigenaren van koffiebars moeten goed nadenken over de kleur van hun servies. Niet alleen chocolademelk blijkt lekkerder te smaken uit een oranje beker, ook de kleur van je koffiemok heeft invloed op hoe je de smaak van de koffie ervaart. Uit onderzoek van de Federation University Australia en de universiteit van Oxford blijkt nl. dat koffie uit een witte mok bitterder en minder zoet smaakt dan uit een blauwe. Dus neem een blauwe mok en je kunt stoppen met het toevoegen van ongezonde suikers aan je koffie.

Kleuronderzoek op eetgedrag

In het onderzoek kregen 36 mensen koffie voorgeschoteld, welke in drie verschillende kopjes werden aangeboden, een blauwe, een transparante en een witte kop. De personen die koffie uit de witte kop dronken, gaven aan dat de koffie bitter smaakte en in de blauwe kop zoeter. De smaak van koffie in de witte mok wordt intenser dan in de blauwe mok. Een blauwe mok heft het bittere op en het maakt de koffie zoeter zonder dat er extra suiker in hoeft.

De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat mensen de bruine kleur associëren met een bittere smaak. Door het contrast tussen wit en bruin, wordt de bittere smaak versterkt.

Voeg contrast toe om minder te eten

Maar uit onderzoek (Van Ittersum en Wansink, 2011) blijkt ook dat hoe meer contrast je hebt tussen je eten en je bord, je minder eet. Ook het reduceren van het contrast tussen je servies en het tafelkleed, helpt dat je minder opschept. Lekker handig om te weten als je wil afvallen. Dus in dit geval zou het zo maar kunnen zijn, dat een witte beker er niet alleen voor zorgt dat de koffie minder lekker smaakt, het zal er ook voor kunnen zorgen dat je er minder van drinkt.

 

bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141127_01399143
foto: https://www.polyvore.com/contrast_op_tafel/set?id=231186386