Doe-het-zelf kleurenanalyse

In 5 stappen schitteren in jouw mooiste kleuren 

Bekijk en beoordeel zelf welke kleuren jou het mooiste staan zodat jij in het vervolg iedere dag stralend en stijlvol voor de dag komt!

Om te bepalen welke kleuren voor balans of harmonie zorgen, kun je een kleurenanalyse laten doen door een kleurexpert. Maar wellicht is dat voor jou er nog niet van gekomen omdat je er geen tijd of het geld er niet voor had. In dat geval kun je zelf ook bekijken of bepaalde kleuren je goed staan of niet. Uiteraard niet helemaal tot in detail maar het zal je een aardig beeld opleveren van wat wel en wat niet te dragen Dus tijd voor een doe-het-zelf kleurenanalyse. Ik leer je stap voor stap hoe je dat het beste kunt doen.

Doe vandaag nog een doe-het-zelf kleurenanalyse

Wil jij:
– dat je weet welke kleuren jou goed staan?
iedere dag kleuren dragen die jou goed staan?
– dat je kleuren koopt die jou laten stralen?
complimenten krijgen over de kleuren die je draagt?
bevestiging krijgen dat de kleuren die je graag draagt jou ook goed staan?
– je happy voelen in de kleuren die je draagt?

Ga dan zelf aan de slag met de doe-het-zelf kleurenanalyse. Want stel je eens voor dat jij:

– bevestiging hebt dat de kleuren die je koopt en draagt, jou mooier maken.
– een garderobe hebt met allemaal kleuren die je graag draagt.
nooit meer misgrijpt.
– niet meer lukraak hoeft te kopen, omdat je niets hebt om aan te trekken.

Doe-het-zelf kleurenanalyse

Ten eerste kun je een doe-het-zelf kleurenanalyse het best samen met iemand anders doen, bijvoorbeeld een vriendin, zus of (schoon)dochter. Het kan namelijk zijn dat jij teveel associaties hebt bij bepaalde kleuren, waardoor het voor jou niet mogelijk is er onbevooroordeeld naar jezelf te kijken. Hierdoor kan het voorkomen dat je bepaalde kleuren afwijst of nog erger bepaalde kleuren die jou aanspreken als goed bestempelt.

Ten tweede voer je een ideale kleurenanalyse uit in een neutrale omgeving zonder afleidende kleuren om je heen. Bovendien is het belangrijk dat er voldoende daglicht is. Tot slot zorg je ervoor dat je geen make-up draagt en als je haren zijn geverfd moet je deze zoveel mogelijk uit je gezicht halen. Doe oorbellen uit omdat deze af kunnen leiden. Let er ook op dat wanner je een (opvallende) bril draagt, dit ook ervoor kan zorgen dat je mening beïnvloed wordt.

Met een doe-het-zelf kleurenanalyse ben je aardig goed in staat de kleureigenschappen te bepalen (de ene beter dan de andere, omdat misschien niet iedere eigenschap van even groot belang is voor jou). Maar je kunt niet tot in detail bepalen tot welk kleurtype je behoort! Een doe-het-zelf analyse kan dus nooit voor 100% zekerheid geven. Daarvoor kun je toch beter een kleurconsulent raadplegen. Hou hier dus wel rekening mee.

Hoe gaat de doe-het-zelf kleurenanalyse in zijn werk? 

Vraag jezelf bij ieder kleur die je onder je gezicht af wat er gebeurt en wat mooier is. Ga daarbij uit van vergelijkingen. Een bepaalde kleur kan goed zijn, maar de tegengestelde kleur kan nog beter zijn.

Zoals hierboven al genoemd ga je steeds uit van vergelijkingen. Dus warm versus koel, licht versus donker en helder versus gedempt. Verder op lees je meer hierover.

Hou eerst de ene kleur(eigenschap) onder je gezicht en laat het geheel even op je inwerken. Kijk goed naar het effect van de kleuren op jouw gezicht, ogen en natuurlijke haarkleur. Zie je er vermoeid uit of zie je kringen onder je ogen? Vallen oneffenheden meer op? Of zie je er stralender en krachtiger uit met een bepaalde kleur?

Vervolgens ga je naar de tegenovergestelde kleureigenschap. Wanneer je geen kleurkaarten hebt, maak je gebruik van je kleding die je hebt gesorteerd. Dus bij warm versus koel zou dat oranje versus fuchsia kunnen zijn. Bij een warm kleurtype lijkt een koele kleur flets en andersom ook.

Het wisselen van de verschillende kleuren moet snel gebeuren. Let er altijd op dat je objectief blijft. Je beoordeelt niet de kleur maar het effect van die kleur op je gezicht, haren en ogen. Onthoudt dat het om jou gaat en niet om de kleur.

Wat gebeurt er als je de juiste kleuren draagt?

– Jouw uitstraling verzacht.
– Je huid ziet er frisser uit.
– Je straalt.
– Wanneer je in de spiegel kijkt, is het eerste dat je ziet jouw gezicht.
– Jouw ogen stralen.
– Je huid ziet er egaler uit.
– Jij ziet er jonger uit.

Wat gebeurt er als je de verkeerde kleuren draagt?

-Je ziet oneffenheden sneller.
– Wanneer je in de spiegel kijkt, is het eerste dat je ziet de kleur.
– Je ziet er vermoeid uit.
– Jouw ogen lijken dof.
– Je ziet er ouder uit.
– Je huidskleur lijkt vaal

Stap 1 – Kleuren indelen naar eigenschappen.

Voordat je begint met je doe-het-zelf kleurenanalyse, moet je weten wat er bedoeld wordt met de kleureigenschappen. Hiervoor moet je dus een  stukje theorie achter de kleuren weten.

Kleuren kun je indelen in waarde, verzadiging en ondertoon. Iedere categorie kun je verdelen in twee tegenovergestelde eigenschappen. De ondertoon kun je verdelen in warm vs koel, de verzadiging in helder vs gedempt en tot slot de waarde in licht vs donker. Ik zal je uitleggen welke dat zijn.

Voor de doe-het-zelf kleurenanalyse heb ik speciale kleurenkaarten ontwikkeld in A4 formaat die je gemakkelijk onder je gezicht kunt houden tijdens je zelf analyse. Dan hoef je de kleurcategorieën niet zelf te bepalen.

doe-het-zelf kleurenanalyse

Je kunt echter ook je kleding hiervoor gebruiken. Analyseer en orden je kleding en maak er 6 stapeltjes van in de verschillende categorieën aan dehand van de kleurentheorie. Dus naar ondertoon (warm en koel), verzadiging (helder en gedempt) en waarde (licht en donker).

1.    Ondertoon

De ondertoon van een kleur heeft te maken met warme of koele kleuren. Warme of koele kleuren heeft niets met je gevoel of karakter te maken, zoals wel eens gedacht wordt. Psychologisch gezien zijn geel, rood en oranje de warme kleuren omdat ze ons een warm gevoel geven. De koele kleuren zijn psychologisch gezien de groenen en de blauwen. We ervaren ze als fris en koud.

Bij een kleurenanalyse gaat het echter om de technische kant van kleuren. Het zegt iets over hoe de kleur is samengesteld, dit is dus de ondertoon.

Warme kleuren zijn kleuren met een gele ondertoon. Koele kleuren zijn kleuren met een blauwe ondertoon. Je kunt het ook vergelijken met goud en zilver. Goud is een warme kleur en zilver is de koele kleur.

Iedere kleur heeft een koele en warme variant, alleen oranje is altijd een warme kleur. Dus ook de kleuren uit deze oranje familie, zoals zalm en terracotta behoren tot de warme kleuren.

Het is best lastig om te bepalen of een kleur warm of koel is, maar door de kleuren met elkaar te vergelijken ga je de verschillen pas goed zien. Probeer te zien of een kleur meer geel  (warm) of blauw (koel) in zich heeft.

Warme kleuren zijn:
– Goud
– Limegroen
– Legergroen
– Olijfgroen
– Oranje
– Oranjerood
– Geelwit
– Okergeel
– Camel
– Roestbruin

Koele kleuren zijn:
– Zilver
– Fuchsia
– Frambozenrood
– Zwart
– Helder wit
– Taupe
– Blauwgrijs
– Kobaltblauw
– Zeegroen

Ondertoon: warme kleuren
Warme kleuren
Ondertoon: koele kleuren
Koele kleuren

Welke spreekt jou het meest aan? Zijn het de warme of de koele kleuren?

ondertoon: warme en koele kleuren
warm vs koel groen

2.    Waarde van een kleur (lichtverdeling of diepte)

De value van een kleur geeft aan hoe licht of donker een kleur is. Door zwart aan een kleur toe te voegen wordt deze donkerder. Dus hoe meer zwart er in een kleur zit, hoe donkerder deze is.

Antracietgrijs is een donkere kleur net zoals zwart, donkerblauw, donkerbruin etc. Wanneer je wit aan een kleur toevoegt wordt deze lichter. Zo is kiezelgrijs dus een lichte kleur. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld lichtblauw versus donker marine blauw of licht babyroze ten opzichte van bordeaux.

Zo kun je ook naar jezelf kijken. Hoe donker zijn jouw haren, ogen en huidskleur? Heb je blond haar, dan is dit uiteraard een lichte kleureigenschap. Wanner je zwarte haren hebt kunt je zeggen dat je een diepe haarkleur hebt. Je zult je kapper er misschien al wel eens over gehoord hebben en misschien verf je je haren zelf. In dat geval weet je welk kleurnummer jouw verf heeft. Hoe hoger het nummer, hoe lichter je haren zijn.

Value: LIchte kleuren
Lichte kleuren
Value: diepe kleuren
Diepe (donkere) kleuren

3.    Verzadiging

Met verzadiging bedoelen we de helderheid van een kleur en deze kan onderverdeeld in heldere en gedempte kleuren. Heldere kleuren zijn de zuivere kleuren en zijn uitgesprokener dan de gedempte kleuren.

Door wit, zwart of grijs aan een kleur toe te voegen verliest de kleur de helderheid en noemen we het gedempt. Gedempte kleuren zijn dus de subtiele zachte, matte, mistige kleuren of pasteltinten. Het is alsof er een poederlaagje overheen ligt.

Heldere kleuren:
– Limegroen
– Zuurstokroze
– Helder wit
– Helderrood

Gedempte kleuren:
– Oudroze
– Bordeauxrood
– Kaki
– Grijsblauw
– Olijfgroen
– Grijsgroen

Verzadiging: heldere kleuren
Heldere kleuren
Verzadiging: gedempte kleuren
Gedempte kleuren

Stap 2 – Voorbereiding op de doe-het-zelf kleurenanalyse

Verwijder alle make-up van je gezicht en doe je haren als deze geverfd zijn uit je gezicht bijvoorbeeld met een neutrale witte haarband.

Op deze manier voorkom je dat de kleuren die je gaat testen gaan reageren op de niet natuurlijke kleuren van je haren of make up en daarmee een verkeerd resultaat afgeven. Maak dus niet de fout dat je ervan uit gaat dat je geverfde haar ongeveer hetzelfde is als je natuurlijke haarkleur. Dit is niet het geval.

Draag neutrale kleding, zoals een witte of lichtgrijze cape of een shirt in het wit of lichtgrijs. Zorg ervoor dat je geen opvallende kleuren om je heen hebt. Doe ook je oorbellen uit.

Ga voor een spiegel zitten bij een raam met veel daglicht. Maar let op dit moet ook weer geen direct zonlicht zijn. Het analyseren kan beginnen.

Stap 3 – Zijn het de warme of koele kleuren die jou mooier staan?

Gebruik hiervoor een zilver en gouddoek. Wanneer je deze niet hebt, kijk dan eens in je EHBO koffer, aangezien een reddingsdeken een gouden en een zilveren kant heeft. Bepaal of het goud of zilver jou beter staat.

Vergelijk nu de warme kleurenkaart (of kleding) met de koele kleurenkaart (of kleding). Vraag je hier ook weer iedere keer af, welke mooier is. Zijn het de koele kleuren of toch de warme kleuren. Komt dit overeen met het goud (warm) en zilver (koel)?

Stap 4 – Welke kleuren staan mooier? Lichte of donkere kleuren?

Maak gebruik van de kaarten met lichte en diepe kleuren of de twee stapels die je hebt gemaakt in licht en donker. Welke is mooier?

Stap 5 – Bepaal of de heldere of gedempte kleuren jou mooier staan.

Gebruik hiervoor de kaarten met heldere en gedempte kleuren. Welke staat mooier?

Conclusie

Nu heb je kleding of de kleurenkaarten in de verschillende categorieën getest onder jouw gezicht. Als het goed is heb je van iedere kleureigenschap bepaald welke beter is. De kleuren die bij die kleurcategorie horen zijn dus de kleuren die bij jouw kleurtype passen.

Van iedere kleureigenschap staan een paar voorbeelden genoemd. Ga hier eens mee aan de slag en kijk wat het je oplevert.

Hopelijk heb je hiermee een beetje meer inzicht gekregen in welke kleur(eigenschappen) jou goed staan. Is het toch niet helemaal gelukt? Dan raad ik je aan om toch eens eens een afspraak te maken voor een kleuradvies op maat, zodat we samen kunnen kijken welke kleuren jou goed staan.

Wil je meer weten over kleureigenschappen? Kijk dan eens op een van mijn Pinterest borden.

template:page-with-sidebar.php