Analoge kleurencombinatie

Wat is een analoge kleurencombinatie?

Een analoge kleurencombinatie is een combinatie van twee of drie kleuren (of zelfs meer) die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Dit geeft een harmonieus beeld. Dit zijn bijvoorbeeld rood met oranje en blauw met groen. Analoog betekent volgens de Van Dale letterlijk overeenkomstig. Analoge kleurencombinaties worden gebruikt in de kunst, interieur, maar je kunt deze uiteraard ook dragen in je kleding.

Wanneer je een analoge kleurencombinatie wil samenstellen, kies je eerst een hoofdkleur van de kleurencirkel en vervolgens pak je de naastliggende kleuren, links en rechts naast de hoofdkleur. Dit kan overigens in verschillende tinten (kleur gemengd met wit) of kleurtonen (kleur gemengd met grijs/zwart).

Kleuradvies kleding: Analoge kleurencombinaties
Kleuradvies kleding: Analoge kleurencombinatie

Hoe maak je een analoge kleurencombinatie?

Het combineren van kleuren tot een analoge kleurencombinatie is niet zo eenvoudig als het lijkt. Op zich is deze combinatie harmonieus, maar kan het een uitdaging zijn om variatie aan te brengen. Deze variatie krijg je door te werken met tinten en tonen, zoals hierboven ook al genoemd. Je verandert dan niets aan de kleur maar verandert wel de intensiteit van een kleur. Het verschil tussen licht en donker maakt het dan een interessant geheel.


Je hoeft dus niet uit te gaan van de standaard kleuren rood. blauw of violet, maar je kunt ook kiezen voor tinten of tonen van een bepaalde kleur. Wanneer je een kleur mengt met wit, krijg je mooie pasteltinten zoals zacht roze, lavendel en mint. Juist met deze kleuren kun je hele mooie combinaties maken.

Bovendien moet je rekeing houden met de verhoudingen. Het is namelijk niet mooi om kleuren te combineren met dezelfde hoeveelheid aan kleur. Zorg ervoor dat een van de kleuren dominant is. Dit zal meestal de primaire kleur zijn en voeg dan andere kleuren toe als accenten. Een goede richtlijn is de 60-30-10 regel, waarbij je een kleur als basis of hoofdkleur neemt en de andere kleuren als accenten gebruikt.

Wat straalt deze kleurencombinatie uit?

Het beginpunt op de kleurenwiel bepaalt uiteindelijk wat je uitstraalt. Kleuren kunnen emoties oproepen. Gevoelsmatig zijn de kleuren rood, geel en oranje de warme kleuren. Hoe dichter een kleur bij geel in de buurt komt, hoe warmer het lijkt. Deze kleuren worden gezien als actieve, opvallende kleuren en zullen meer aanwezig zijn.

Daarentegen worden blauw, groen en violet gezien als koele kleuren, maar zijn in staat een gevoel van rust, kalmte en ontspanning op te roepen. We noemen dit de psychologische gevoelstemperatuur van een kleur. Afhankelijk van de gebruikte kleuren en combinaties kun je dus een hele andere uitstraling creëren.

Analoge combinaties in de natuur

Analoge kleurencombinaties zie je veel in de natuur bijvoorbeeld in de herfst wanneer de bladeren van de bomen oranje, bruin en geel worden. Andere voorbeelden van een analoge kleurcombinaties; de zonsopgang met een kleurenpalet van rood, oranje en geel of de kleuren die je ziet in een kampvuur of wat dacht je van de  verschillende zachte blauw-en groentinten van de zee?

Analoge kleuren in de kunst

De uitstraling van analoge kleuren in schilderijen is rustig en vriendelijk. Een interessant aspect van kleuren is dat je de harmonie tussen kleuren kunt veranderen door ze lichter of donkerder te maken.

Hieronder enkele voorbeelden van analoge kleurenschema’s.

Kleuradvies kleding: Analoge kleurencombinaties
Vincent van Gogh
Kleuradvies kleding: Analoge kleurencombinaties
Claude Monet, Water Lilies, 1904
Kleuradvies kleding: Analoge kleurencombinaties
Edward Degas
Kleuradvies kleding:
Vincent van Gogh – Vaas met Irissen

In de “Vaas met Irissen” gebruikte Van Gogh wit met een vleugje rood/paars. Hiermee creëerde hij een complementair contrast met het groen.

Analoge kleuren in het interieur

Wil je de uitstraling van je interieur rustig houden, maar wel variatie aanbrengen, kies dan voor analoge kleuren in je interieur. Het geheel geeft een mooi zacht contrast. Een populaire combinatie in het interieur is rood met oranje of blauw met groen. Ook in het interieur is het mooi om te spelen met tinten en tonen en is het belangrijk om rekening te houden met de verhoudingen.

Analoge kleurcombinatie in kleding

Kleuradvies kleding:
Kleuradvies: voorbeeld van een analoge kleurcombinatie in kleding

Hoe draag je een analoge kleurencombinatie?

Omdat de analoge combinatie weinig contrast heeft, kan iedereen deze eigenlijk wel dragen. Maar een analoge kleurcombinatie samenstellen voor je kleding is best lastig. Bij het combineren van meerdere kleuren is het in ieder geval belangrijk dat je de juiste verhoudingen neemt.

Hierbij neem je voor de hoofdkleur 60% als basis (bijv. jurk, broek of jasje). Vervolgens 30% een andere kleur als top of blouse en 10% voor de accessoires. Lees meer over analoge kleurencombinaties in kleding op mijn blog.

Meer weten over analoge kleurcombinaties?

Kijk dan eens op mijn Pinterest bord. Wil je weten welke kleuren jou goed staan, maak dan een afspraak voor een kleurenanalyse. De afbeeldingen zijn gemaakt via Urstyle.

Neem contact op

bronnen:

Gratis woordenboek | Van Dale
Using An Analogous Color Scheme To Create Harmonious Paintings – Draw Paint Academy
Schilderen/Analoge kleuren – Wikibooks
Analogous Colors Effortlessly Create Sophisticated Harmony – Color Wheel Artist (color-wheel-artist.com)
Hoe gebruik je een kleurencirkel voor je interieur? | HOMEASE

template:page-with-sidebar.php