Blog

Gratis kledingtips? Lees mijn blog.
 • Chocolademelk smaakt lekkerder in een oranje beker.

  Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Valencia en Oxford waar 57 mensen chocolademelk moesten beoordelen, die ze gepresenteerd kregen in rode, witte of oranje bekertjes. De proefpersonen vonden de smaak van de chocolademelk in de oranje beker het beste.

  Uit onderzoek blijkt dat ons servies een grote rol speelt als het om smaak gaat. Warme chocolademelk blijkt veel lekkerder te zijn, wanneer wij het drinken uit een oranje in plaats van een witte of rode beker.

  Oranje en bruin zijn kleuren die in harmonie zijn met elkaar. Bovendien is oranje gemengd van geel en rood, welke beide de eetlust verhogen. Dus wanneer je volgende keer iemand chocolademelk wilt presenteren, pak dan bij voorkeur je oranje serviesgoed. Dan weet je zeker dat ze het lekker vinden!

  http://www.scientias.nl/warme-chocolademelk-is-het-lekkerst-als-deze-in-oranje-mok-zit/
  Colour Comfort Methode  Lees meer...
 • Kleur en persoonlijkheid

  Kleur en persoonlijkheid 
  Een aantal jaren geleden tijdens een evenement voor secretaresses, waar ik gevraagd was om kleuradviezen te geven, ontdekte ik dat veel vrouwen dezelfde kleurkenmerken goed stonden. Kleurkenmerken zijn bijvoorbeeld koel of warm, licht of donker en helder of gedempt. Het bleken de koele, lichte en gedempte kleuren te zijn die veel vrouwen op dat evenement goed stonden. Dit kon gewoon geen toeval meer zijn. Ik vroeg mij toen af of de kleuren die je goed staan, ook iets te maken konden hebben met je persoonlijkheid. Zouden de kleurkenmerken licht en gedempt wijzen op gestructureerd en georganiseerd om maar eens iets te noemen?

   

  Kleuradvies
  Tijdens een kleuradvies merk ik vaak dat veel vrouwen van binnen echt wel weten welke kleuren goed staan. Uiteraard blijven er nog voldoende verassingen over  van kleuren die totaal niet verwacht worden. Maar ik geloof echt dat de meeste kleuren die ons aanspreken ons ook goed staan en dat we diep van binnen intuïtief aanvoelen welke kleuren goed voor ons zijn. Mits we ons uiteraard niet laten beïnvloeden door de media, mode of door anderen die mee gaan winkelen. En helaas blijkt dat meestal wel het geval, waardoor we het ineens niet meer weten. Gelukkig helpt een persoonlijk kleuradvies je dan weer op de juiste weg :).

   

  Johannes Itten ontdekte het al eerder
  Bijna een eeuw geleden ontdekte de Zwitserse kunstschilder, ontwerper en docent aan het Bauhaus, Johannes Itten al dat er een verband was tussen het innerlijk en uiterlijk. Zo liet hij zijn studenten een eigen kleurharmonie maken. De kleurwerken bleken heel verschillend, maar Itten kon later precies aanwijzen wie welk schilderij had gemaakt. Hij was dus niet erbij aanwezig toen zijn studenten de schilderijen maakten. In zijn boek “the Art of Colour” geeft hij daarvan talrijke voorbeelden. Itten beschrijft daarin hoe verschillende mensen, kleurstudies maakten die bij hun persoonlijkheid pasten. Hij merkte dat zijn leerlingen kleuren gebruikten die overeenkwamen met hun eigen “persoonlijke” kleuren.

   

  Kleur zegt veel meer dan je denkt
  Dus je ziet kleur zegt veel meer over ons dat je op het eerste gezicht zou denken. Het vertelt iets over jezelf. Je lievelingskleuren, de kleuren die je ineens niet meer draagt of nooit gedragen hebt, hebben allemaal wat te vertellen over jou. Veel meer dan je dan je zou denken. Daar ben ik inmiddels wel van overtuigd.

   

  Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon
  Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon

  bronnen:
  foto: http://astroarts.punt.nl/category/view/frontpage…
  Kunst en Kleur, Johannes Itten

  Foto’s staan overigens in het uitgebreide boek van Johannes Itten “Kunst en Kleur”.


  Lees meer...
 • De psychologie van het licht/donker contrast

  Wat is een contrastniveau?

  Met contrastniveau bedoel ik het verschil tussen lichte en donkere kleuren. Hoe groter het verschil, hoe groter het contrastniveau. Zwart en wit liggen het verst uit elkaar en hebben daarom het grootste licht/donker contrast. We onderscheiden drie soorten nl. hoog, medium en laag contrast. Afhankelijk van het contrastniveau, kun je toegankelijkheid of autoriteit uitstralen.

  Je kunt contrast in je kleding aanbrengen, maar het kan ook zijn dat je van nature al contrast in jouw uitstraling met je meedraagt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je donker haar hebt en een lichte huid. Vrouwen met een lichte haarkleur en lichte huid, hebben een laag contrast.

  Afhankelijk van hoe je wilt overkomen of wat je wilt uitstralen is het verstandig rekening te houden met het contrastniveau in je kleding en jouw natuurlijke contrastniveau.

  Hoog

  Een lichte met een donkere kleur. Hoe hoger het contrast hoe krachtiger de boodschap en hoe meer autoriteit je uitstraalt. Wil je gezag uitstralen, dan is het een goed idee om te zorgen voor een hoog contrastniveau in je kleding. Je straalt meer autoriteit en kracht uit wanneer je meer licht-donkercontrast in jouw kleuren aanbrengt. Ook kun je afstandelijker lijken.

  In uniformen zie je vaak een hoog contrast, maar ook de toga van rechters en advocaten hebben een hoog contrastniveau. Denk tevens aan de zakenwereld of in de politiek als je denkt aan donkere pakken met lichte overhemden.

  Medium

  Een medium kleur met een lichte of juist donkere kleur. Hier is sprake van bijvoorbeeld in geval van (medium) antraciet met wit. Het verschil tussen die twee is minder dan bij zwart en wit. Met een medium contrast kom je toegankelijker over dan bij een hoog contrastniveau. Toch straal je hier ook nog een zekere mate van autoriteit uit.

  Laag

  Een laag contrast krijg je wanneer je een lichte met een lichte kleur of een medium kleur met een medium kleur of een donkere kleur met een andere donkere kleur combineert.

  Je komt hiermee vriendelijker en toegankelijker over. Zo zal bijvoorbeeld een lichtblauwe blouse onder een lichtgrijs vest of jasje ervoor zorgen dat je uitstraling wat verzacht.

  Heb je van nature weinig verschil tussen je haarkleur en je huidskleur qua donkerte, dan zullen ton-sur-ton kleurcombinaties (verschillende tinten van dezelfde kleur zonder contrast) en monochrome kleurencombinaties (kleuren met dezelfde toonhoogte qua licht/donker) je goed staan.

   

  foto: polyvore


  Lees meer...
 • Koraalrood, een kleur die bijna iedereen goed staat

  Is er een kleur die eigenlijk iedereen goed staat?

  Nu ik op een andere manier de kleurenanalyses uitvoer, waarbij de persoonlijkheid centraal staat en we per kleur bekijken of een kleur goed staat of niet, merk ik dat er een aantal kleuren zijn, die eigenlijk veel vrouwen goed staan. Koraalrood is zo’n kleur.

   

  Nieuwe inzichten door kleur op kleur analyse

  Voorheen analyseerde ik alleen per set doeken en multicolour analysekragen op kleurkenmerk en seizoenstype. Omdat op deze manier van analyseren de focus ligt op het seizoenstype of kleurkenkenmerk, kwam uit een analyse niet naar voren welke specifieke tint iemand echt veel mooier maakte.

  Was het blauw of groen dat iemand mooier maakte en welke tint was dan de topper? Het kan nl. best zo zijn dat je als zomertype (koel, gedempt kleurtype) een bepaalde kleur mooier staat die iets warmer is. Bij een standaard analyse komt dit dan meestal niet naar voren en omdat je een standaard waaier meekrijgt, weet je naderhand niet meer welke tint dat nou precies was. Jammer want dan doe je jezelf eigenlijk tekort.

  Tegenwoordig bekijk ik bij een kleurenanalyse met meer dan 175 verschillende gekleurde doeken welk effect iedere kleur afzonderlijk op iemands uitstraling heeft en op die manier wordt ook een unieke waaier samengesteld.

  Hierdoor ontdekte ik dat er een aantal kleuren zijn, waarmee de meeste vrouwen goed mee wegkwamen. Een van die kleuren is koraalrood. Deze kleur is daarom een must als je kleur in je kast wilt en je eigenlijk niet goed weet welke kleuren jou mooier maken. Met koraalrood zit je dus altijd wel goed.

  Koraalrood of watermeloenrood

  Het is een typische kleur, het is geen rood, geen roze en geen oranje. Maar juist de combinatie tussen die drie maakt dat het veel vrouwen goed staat. Het is een kleur die meer naar de warme kant neigt, maar toch voldoende blauw in zich heeft om de koele types ook te verrassen. Het heeft een frisse, jeugdige uitstraling en mag zeker in jouw zomergarderobe niet ontbreken.

  Hoe combineer je het?

  Het combineert prachtig bij bijvoorbeeld turkoois, welke samen een pittig stel vormen. Of kies je liever voor een taupe om het geheel wat rustiger te maken? Kan natuurlijk ook. Ik vind het echt classy bij een aubergine of bordeautint. Zoals je ziet is de kleur veelzijdig en match niet alleen bij heel veel vrouwen maar ook bij heel veel andere kleuren.

  Kortom een kleur waar je zeker geen spijt van zal krijgen. Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op mijn Pinterest bord en bepaal zelf wat jou het meeste aanspreekt.

   

  Combineren met koraalrood

   

  Koraalrood

  Coral Bridesmaid Dresses

   

   

   

  bronnen:
  www.dressedupgirl.com
  www.pantone.com
  www.polyvore.com
  https://nl.pinterest.com/diwillemsen/kleurcombinaties-met-koraal-watermeloen/

   

   

   

   


  Lees meer...
 • Groen als lievelingskleur

  Lievelingskleur

  Wist je dat groen de lievelingskleur van Napoleon was? Er gaan echter verhalen dat het zijn dood is geworden. Toen Napoleon verbannen werd naar St. Helena had hij veel groen in huis, in behang en tapijten.

  Vroeger werd groen gemaakt van arsenicum, en door het vochtige klimaat op dat eiland, verdampte de giftige dampen en zou hij daaraan zijn overleden. Het schijnt ook dat er in zijn lichaam ontzettend veel arsenicum heeft gezeten, wat dan weer is gebleken uit een haaranalyse. Maar dat hoge arsenicumgehalte bleek voor die tijd heel normaal te zijn geweest.

  Groene persoonlijkheid

  Is groen jouw lievelingskleur en draag je het regelmatig? Wees dan niet bang voor nadelige effecten. Groene persoonlijkheden zijn tolerante mensen, vredelievend en echte mediators. Ze houden niet van ruzie en zullen er alles aan doen om een ruzie op te lossen.

  Het groene type wil niet graag opvallen en kleedt zich daarom bescheiden.

  Groen is de middelste kleur van de regenboog en brengt balans en heeft een rustgevend effect. Zoals met alles waar te voor staat, is teveel van een kleur ook niet goed. Teveel groen zorgt dat je over je eigen grenzen heen gaat.

   

  bron: Colourcomfort

   


  Lees meer...
 • De taal van kleur: Wat doet roze met ons?

  Roze wat doet het met ons? 

  De invloed van roze 

  Kleur heeft invloed op ons dagelijks leven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kleuren onze emoties, beleving, gedrag en ons functioneren beïnvloeden.

  Ik kwam het volgende onderzoek over roze tegen. In een experiment moesten 153 jonge mensen naar twee grote gekleurde kartonnen borden in het roze en blauw kijken. Nadat ze een minuut naar het roze gekleurde bord hadden gekeken op zo’n 40 cm afstand werd er een spiertest afgenomen. Deze test werd ook uitgevoerd wanneer de deelnemers naar het blauwe bord hadden gekeken en deze resultaten werden met elkaar vergeleken.

  Het bleek dat de deelnemers die naar het roze bord hadden gekeken, een verminderende kracht hadden ten opzichte van blauw van 6 tot 23%. Hieruit kun je concluderen dat kleur dus zeker impact op je heeft.

  Romantiek en tederheid

  Roze staat voor romantiek en tederheid. Iemand die vooral roze draagt heeft een zacht en meelevend karakter en is erg gevoelig. Het is de kleur van onvoorwaardelijke liefde zoals moederliefde dat is.

  Roze is een vrouwelijke kleur, maar dat is niet altijd zo geweest. Voor de 18e eeuw was roze geen aparte kleur, maar een variant van rood als combinatie van rood en wit. Rond 1900 waren het juist jongens die roze kleding droegen en meisjes blauw. Rood was een mannelijke kleur. Roze werd destijds ook als een krachtige kleur gezien, omdat het een lichte tint van rood was en daarom goed bij jongens paste.

  Roze kan ons dus verzachten, zodat je minder kritisch bent over jezelf en zorgt ervoor dat jezelf onvoorwaardelijk lief kunt hebben. Draag roze als je je vrouwelijke en emotionele kanten wilt tonen.

  Wil je meer weten over de betekenis van kleur? Kijk dan eens of colourcoaching iets voor jou is.

  Bronnen: Colour Comfort,  Wylie & Ott, 1978


  Lees meer...
 • Kleur heeft meer impact dan je denkt!

  Het effect van kleur in jouw servies

  Niet alleen jij, maar ook de eigenaren van koffiebars moeten goed nadenken over de kleur van hun servies. Niet alleen chocolademelk blijkt lekkerder te smaken uit een oranje beker, ook de kleur van je koffiemok heeft invloed op hoe je de smaak van de koffie ervaart. Uit onderzoek van de Federation University Australia en de universiteit van Oxford blijkt nl. dat koffie uit een witte mok bitterder en minder zoet smaakt dan uit een blauwe. Dus neem een blauwe mok en je kunt stoppen met het toevoegen van ongezonde suikers aan je koffie.

  Kleuronderzoek op eetgedrag

  In het onderzoek kregen 36 mensen koffie voorgeschoteld, welke in drie verschillende kopjes werden aangeboden, een blauwe, een transparante en een witte kop. De personen die koffie uit de witte kop dronken, gaven aan dat de koffie bitter smaakte en in de blauwe kop zoeter. De smaak van koffie in de witte mok wordt intenser dan in de blauwe mok. Een blauwe mok heft het bittere op en het maakt de koffie zoeter zonder dat er extra suiker in hoeft.

  De onderzoekers vermoeden dat dit komt omdat mensen de bruine kleur associëren met een bittere smaak. Door het contrast tussen wit en bruin, wordt de bittere smaak versterkt.

  Voeg contrast toe om minder te eten

  Maar uit onderzoek (Van Ittersum en Wansink, 2011) blijkt ook dat hoe meer contrast je hebt tussen je eten en je bord, je minder eet. Ook het reduceren van het contrast tussen je servies en het tafelkleed, helpt dat je minder opschept. Lekker handig om te weten als je wil afvallen. Dus in dit geval zou het zo maar kunnen zijn, dat een witte beker er niet alleen voor zorgt dat de koffie minder lekker smaakt, het zal er ook voor kunnen zorgen dat je er minder van drinkt.

   

  bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141127_01399143
  foto: https://www.polyvore.com/contrast_op_tafel/set?id=231186386

   


  Lees meer...
 • Mooie kleurcombinaties: Turkoois met Geel

  Harmonieuze Kleurcombinaties

  Leer hoe je betere kleurcombinaties maakt en haal meer resultaat uit jouw garderobe.

   Geel met Turkoois een zonnig paar

  Ik ben groot van kleuren en ik vind het geweldig om kleuren met elkaar te combineren. Altijd ben ik op zoek naar kleurcombinaties die samen een harmonieus paar vormen. Via Pinterest verzamel ik dan ook iedere kleurcombinatie die ik mooi vind. Het is dan ook niet zo vreemd dat ik er al verschillende blogs over geschreven heb. Dit komt ook omdat ik merk dat veel vrouwen het lastig vinden om kleuren te combineren en anderzijds omdat ik van mening ben dat je garderobe er een stuk efficiënter door kan worden, als je de kunst van het combineren beheerst.

   

  De ene combinatie zal je meer aanspreken dan de ander. Je hoeft ook niet alles mooi te vinden. Kijk maar eens wat jou aanspreekt. Vandaag ga ik je kennis laten maken met geel gecombineerd met turkoois.

   

  Geel maakt ons vrolijk en optimistisch. Het doet je denken aan de kleur van de zon en wie wordt daar nu niet blij van? Turkoois doet ons ook al denken aan mooi weer, aan het prachtige blauwe water met mooie zandstranden. Je kunt je voorstellen dat deze combinatie zorgt voor een vrolijke stemming. Een opvallend paar, waarmee je zeker opgemerkt zult worden.

  Geel gecombineerd met turkoois geeft een vrolijke en speelse uitstraling. Een warmere variant is het oker geel gecombineerd met het groenige turkoois, terwijl het heldere citroen geel een prachtig duo vormt met het heldere blauwturkoois.

   

  Durf jij deze kleurcombinatie aan?

   

   

  Mooie kleurcombinaties: Geel met Turkoois

  Harmonieuze kleurcombinatie: Geel met Turkoois

   

  Zie tevens Pinterest en Polyvore.


  Lees meer...
 • Beter zelfbeeld? Neem afstand van je spiegel.

  Kijk je met een andere bril naar jezelf? 

  Wanneer we in de spiegel naar onszelf kijken, zijn we meestal erg kritisch en richten we ons met name op de dingen van ons lichaam waar we niet zo blij mee zijn. Herkenbaar of wou je zeggen dat je daar echt geen last van hebt? We kunnen vallen over een te grote neus, dikke billen, buik, benen, die dikke pukkel of noem maar op, terwijl een ander dat nauwelijks of helemaal niet opvalt. Blijkbaar kijken anderen dus met een hele andere bril naar ons dan wij dat zelf doen. Hoe komt het eigenlijk dat we zo’n slecht zelfbeeld van onszelf hebben? Stellen we ons aan of zit hier een verklaring achter? En hoe krijg je dan een beter zelfbeeld?

  De kleinste details worden uitvergroot

  Nee dus, we stellen ons zeker niet aan. Wanneer we nl. naar anderen kijken, is onze rechter hersenhelft actief.  Kijken we naar onszelf dan is met name ons linker brein actief. En hier zit nou net de clou. We herkennen gezichten van anderen met ons rechter hersenhelft. Deze kant van onze hersenen doen niet zo moeilijk, ze kijken naar het grote geheel en worden daarin lichtelijk ondersteund door onze linkerhersenhelft.  Maar owee wanneer we naar ons zelf kijken. Dan wordt er ineens een groot beroep gedaan op onze linkerhersenhelft. Waarom dat zo is blijft nog speculeren, maar feit is wel dat het zorgt dat we heel nauwkeurig onszelf opnemen tot in de kleinste details. Dan is het uiteraard ook niet zo vreemd, dat die pukkel, neus en wallen veel groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

  Neem afstand van jouw spiegel

  Wil je een beter zelfbeeld? Neem dan afstand van je spiegel, zodat je linker hersenen minder kans krijgen om kritisch te doen over je uiterlijk. Ik adviseer mijn klanten vaak om foto’s te nemen van zichzelf in bepaalde kleding en die vervolgens op de computer te beoordelen. Dan zie je nl. veel beter hoe iets je werkelijk staat. Waarschijnlijk doordat je dan ook een beroep doet op je rechter hersenhelft die meer optimistisch gestemd zijn en daardoor zul je beter in staat zijn het geheel te beoordelen en niet alleen de punten waar je niet blij mee bent.

  Bronnen:
  Dankzij je brein een vertekend lichaamsbeeld?!?
  Psychologie Magazine, april 2012 Waar hebben al mijn vriendinnen iets aan te keren op hun gezicht? Volgens mij zien ze er prima uit.

  Foto: Freeimages.com

   

   

   


  Lees meer...
 • Een verhaal over kleur; Hoe dronken mannen blauw maakten….

  Hoe dronken mannen vroeger de kleur blauw maakten

  Vroeger, voordat de synthetische kleurstoffen op de markt kwamen, was de kleur van kleding geen kwestie van smaak maar van geld. Het winnen van kleurstoffen was lastig en vergde veel arbeid en de grondstoffen voor verf moesten meestal van ver komen.  Blauw is echter altijd een gemakkelijke kleur geweest om te vervaardigen en werd de populairste kleur voor kleding. Maar het koste wel wat inspanning en tijd….

  Indigo

  Indigo was een van de belangrijkste verfstoffen in voorgaande eeuwen, omdat het duurzaam was en in vergelijk met sommige andere kleuren zoals purper en saffraan goedkoop. Indigo kon uit verschillende planten worden gemaakt en dat maakte de kleur ook bijzonder. Helaas zijn er in de Middeleeuwen veel recepten van de ververij verloren gegaan, maar met behulp van de huidige moderne technieken heeft men toch nog een aantal geheimen van de ververs weten te achterhalen.

  Wede en verse urine

  In Midden-Europa werd in de 18e eeuw indigo gewonnen uit de plant genaamd wede. Vooral in Duitsland werd veel wede verbouwd. De wede was  makkelijk te verpakken en onbeperkt houdbaar. Wede is een kaarsrechte 25 tot 140 cm hoge plant met langwerpige bladeren en gele bloemen.  Voor het produceren van de verfstof gebruikte men alleen de bladeren.  De bladeren werden fijngestampt en daarna in de zon gelegd om te drogen. Hiervoor moest het minimaal twee weken goed en zonnig weer zijn. Men gebruikte een boomstam die uitgehold was, waarin men 25 kilo gedroogde wedebladeren deed. Vervolgens werd er vloeistof aan toegevoegd. Deze vloeistof was verse urine van een mens.

  Door de zon begon het mengsel van verse urine en wede te gisten. Hierdoor ontstond er alcohol die de kleurstof uit de bladeren losmaakte. Om het gistingsproces te versterken, moest men er nog meer alcohol aan toevoegen. Maar aangezien het toevoegen van pure alcohol te kostbaar zou worden, werd alcohol via een omweg toegevoegd. In oude recepten staat dat de kleur perfect werd met de urine van mannen, die veel alcohol gedronken hadden… De gisting was voltooid wanneer de meeste stank weg was. Tijdens het proces moest men het mengsel een aantal keren omroeren. Dit werd met blote voeten gedaan. Hierbij kon men waarschijnlijk beter de neus dichthouden.

  Maar hiermee was de kleur nog niet af. Bij de tweede gisting werd zout toegevoegd. De bakken werden opnieuw tot de rand met urine gevuld en men moest ongeveer een week wachten. Het enige wat de ververs ondertussen moesten doen was het omroeren van de bladeren en zorgen dat de opgedroogde urine weer bijgevuld werd.

  Nadat er schimmel op de massa had gevormd was het mengsel klaar en kon men beginnen met het verven van de stoffen en garens. Deze moesten een hele dag in de oplossing blijven liggen. Daarna werden de stoffen gespoeld met urine. De blauwe kleur ontstond echter pas tijdens het drogen van de stoffen. Deze fase noemde men het “verblauwen”.

  Op zich was het blauwverven geen vervelende klus als je de stank niet meerekent. De ververs waren de hele dag aan het werk in het zonnetje en er was voldoende te drinken :).  Wanneer er ververs op klaarlichte dag dronken in de zon lagen, dan wist iedereen meteen: die produceren blauw!

  Uit: Wie Farben Wirken van Eva Heller

   

   

   

  Foto van http://www.bolster.nl/bloemen+meerjarig/isatis+tinctoria%A0+wede+


  Lees meer...
Volgende pagina »
Volgende pagina »
template: