Veel gestelde vragen over een kleurenanalyse en kledingadvies.

Veel gestelde vragen over een kleurenanalyse, kledingadvies, kleurstyling of colourcoaching.

Veel gestelde vragen over een kleurenanalyse

Hieronder geef ik antwoord op de vragen die ik vaak te horen krijg van mijn klanten voorafgaand of tijdens een kleurenanalyse. Ik hoop dat je hier iets aan hebt, maar mocht je nog wat willen weten, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Neem contact op

Wat is een gepersonaliseerde kleurenanalyse / kleurenanalyse op maat?

Op een gegeven moment merkte ik dat een kleurenanalyse op basis van de seizoenen (4, 6 of 10 seizoenen) niet altijd voldeed, omdat er tussen de kleurtypes onderling erg veel verschillen kunnen zijn. Zo is het ene zomertype bijvoorbeeld veel mooier in blauw en het andere in rozetinten. Ook kunnen ze een hele andere uitstraling hebben door een andere oogkleur of haarkleur. Bovendien vind ik de standaard kleurkaarten en kleurenwaaiers niet optimaal omdat het kleuren bevat die niet altijd goed staan. Bij een gepersonaliseerd kleuradvies krijg je kleuren mee die jou ook echt goed staan.

Verandert mijn kleurtype van een kleurenanalyse naarmate ik ouder en grijzer wordt?

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg bij een kleurenanalyse. En het antwoord is ja, bij sommige vrouwen wel. Naarmate we ouder worden, worden onze haren lichter (grijzer) maar ook onze huid verandert. Vaak zie je wel een verschuiving naar de lichtere kleuren in het kleurenpalet. Bijvoorbeeld een vrouw in haar jongere jaren die zwart prachtig stond, zal in haar oudere jaren mooier kunnen zijn in antraciet grijs. Er kan dan sprake zijn van een verschuiving van een wintertype naar een zogenaamd mengtype, nl. het zomer-wintertype. Maar je kunt ook veranderen van een warm herfsttype naar bijvoorbeeld koel zomertype.

Mag ik bepaalde kleuren niet meer dragen na een kleurenanalyse? / Mag ik geen zwart meer dragen na een kleurenanalyse?

Nummer 2 van veelgestelde vragen bij een kleurenanalyse :). Jazeker wel. Iedereen kan alle kleuren dragen, alleen de een tot de kin en de ander tot de navel… Het is echter wel zo dat zwart vooral het wintertype echt goed staat dicht bij het gezicht. De overige seizoen types kunnen er in zwart oud, streng of vermoeid uitzien. Ben je geen wintertype, maar mocht zwart wel bij je stijlpersoonlijkheid passen, dan leer ik je hoe je het eventueel wel kunt dragen. Wil je trouwens weten hoe je zwart kunt dragen ook al weet je dat het niet jouw beste kleur is? Lees dan mijn blog “hoe draag je het beste zwart als het niet jouw kleur is?”.

Zijn de kleuren in mijn kleurenwaaier/kleurenkaart de enige kleuren die ik mag dragen?

In de standaard kleurenwaaier of kleurenkaart die je na de kleurenanalyse meekrijgt, zitten kleuren die in overeenstemming zijn met jouw seizoenstype. In werkelijkheid kun je veel meer kleuren dragen. Gebruik een kleurenwaaier altijd als een richtlijn en laat je er nooit door beperken. Wanneer de kleur van een kledingstuk in harmonie is met de kleurenwaaier, dan kun je het gerust aanschaffen. De kleur mag dus best afwijken. Tijdens de kleurenanalyse leer ik je de kleurentheorie. Hierdoor ben je in staat de kleuren te herkennen die je goed staan en welke niet en het waarom daarachter.

Wat is het 10 seizoenensysteem bij een persoonlijk kleuradvies?

In de beginfase toen de kleurenanalyse pas bekend werd in Nederland, werd er veelal gewerkt met de 4 seizoenen, nl. zomertype, wintertype, lentetype en herfsttype. De ontwikkeling is echter niet stil blijven staan en al snel kwam men erachter dat je sommige mensen hiermee te kort deed. Vandaaruit kwamen er 2 mengtypes bij, nl. het zomer-wintertype en het lente-herfsttype. Naarmate ik meer analyses deed kwam ik erachter dat bij sommige mensen het warm-koelprincipe niet zoveel uitmaakte. Hierdoor heb ik een opleiding gevolgd om te kunnen werken met het 10-seizoenensysteem. Naast de 6 seizoenen die ik hierboven heb genoemd, krijg je dan nog eens extra het lente-zomertype, herfst-wintertype, lente-wintertype en het zomer-herfsttype.

Kom ik bij jou ook te weten of ik een lentetype, zomertype, herfsttype of wintertype ben? Of werk jij anders ivm jouw uitgebreide, persoonlijke kleurenanalyse?

Een kleurenanalyse op maat is zo uitgebreid dat uiteindelijk een patroon naar voren komt van welke kleureigenschappen bij jou horen. Op basis hiervan kan ik bepalen in welk seizoen jij dan het beste zou passen. Ik ga dan uit van het 10 seizoenensysteem.

Kom ik na een kleurenanalyse te weten welke haarkleur het beste bij mij past?

Ja. Na een kleurenanalyses weet je ook welke haarkleur het beste bij jou past. Met de verkeerde haarkleur (wat helaas vaak het geval is) kan je huid er grauw uitzien. Het kan je ouder maken. Wanneer je haren zijn geverfd, worden deze afgedekt tijdens het kleurenadvies. Bij een kleurenanalyse kijken we tot welk kleurtype je behoort en bespreken we welke haarkleuren daar het beste bij passen, zodat je dit met je kapper kunt bespreken.

Neem contact op

Veel gestelde vragen over colour coaching / De Taal van Kleuren

Hoe vaak heb ik een kleurenconsult colour coaching nodig?
Meeste clienten kiezen ervoor om 3 – 5 consults binnen 1 – 2 jaar te hebben om de Taal van Kleur onder de knie te krijgen. Je hebt dan een hulpmiddel voor de rest van je leven!


Moet ik bepaalde kleding dragen tijdens een afspraak colour coaching?
Nee, je kunt gewoon je kleding dragen die je altijd draagt. Wel raad ik je aan om voor het consult even in je kledingkast te kijken zodat je weet welke kleuren je nu draagt en welke niet aanwezig zijn. Even een foto album doorbladeren van vroeger is ook altijd wel aan te bevelen.


Wat is het verschil tussen een CC consult en een imago consult of kleurenanalyse?
Een CC consult verklaart de emoties, gedrag- en denkpatronen achter een kleur terwijl een imago consulent antwoord geeft op de vragen welke kleur schakeringen het beste bij jouw huid en haarkleur passen door middel van een kleurenanalyse alsmede welke stijl het beste voor je is. Een CC consult kijkt niet naar huid, haar kleur of stijl. Het gaat er niet om wat je goed staat, maar om inzicht te krijgen in wat jouw kleurkeuzes over jou onthullen en hoe kleur je kan ondersteunen. Imago consulten en de CC Methode complementeren elkaar.

Neem contact op

Veel gestelde vragen over een kledingadvies en stijladvies

Wat is het verschil tussen een kledingadvies en een stijladvies?
Bij een kledingadvies kijken we naar welke kledingstukken qua vorm passen bij jouw lichaamsvorm. bij een stijladvies kijken we welke kledingstijl(en) bij jou (innerlijk) passen

Mis jij nog vragen over een kleurenanalyse, kledingadvies of colourcoaching?

Neem dan contact met mij op. Ik beantwoord ze graag voor je.

Neem contact op

template:page-with-sidebar.php