Hoe draag je zwart als zwart niet jouw beste kleur is?

Waarom dragen we zo graag zwarte kleding? 

Zwart kleedt zo lekker af. Het is zo gemakkelijk en is altijd goed en het past overal bij en is zo chique. Standaard opmerkingen die ik vaak hoor. Veel te bang dat ik ga zeggen tijdens een kleurenanalyse dat ze geen zwart meer mogen dragen. De kleur zwart mag in jouw garderobe niet ontbreken, volgens vele tijdschriften tenminste. In de winkels is het volop te verkrijgen en veel vrouwen dragen het graag. Maar staat zwart jou eigenlijk wel?

Zwart staat de meeste vrouwen niet goed

Eerst het slechte nieuws. Helaas is zwart voor de meeste vrouwen geen goede kleur. Het kan je ouder en afstandelijker maken. De basiskleuren blauwzwart, marineblauw, donkerbruin of antraciet staan de meeste vrouwen veel beter. Vergelijk het maar eens. Ga voor de spiegel zitten zonder make-up en hou vervolgens een zwart kledingstuk en daarna een marineblauw, donkerbruin of antraciet kledingstuk onder je gezicht. Wissel het af en bekijk dan eens wat jou beter staat. Kun jij met een gerust hart beweren dat het jou goed staat? Prima, blijf het vooral dragen, maar ik weet zeker dat zwart het in de meeste gevallen niet wint. Dus waarom zou je genoegen nemen met minder als er kleuren zijn die jou veel mooier maken?

De betekenis 

Zwart staat voor kracht, wilskracht en is mysterieus. Maar het wordt ook met negatieve emoties geassocieerd. Uit een onderzoek blijkt dat sportteams in zwarte uniformen vaker bestraft worden. Scheidsrechters zijn eerder geneigd spelers die in het zwart spelen te bestraffen dan degene in het wit. Zwart wordt geassocieerd met gemeen en agressief gedrag, waardoor de spelers in het zwart gekleed vaker een overtreding kregen aangemerkt.

Tijdens de pubertijd zie je dat pubers graag zwart dragen. Ze zenden daarmee de boodschap uit dat ze niet gestoord willen worden en dat ze hun eigen gang willen gaan. Dit hoort natuurlijk bij deze leeftijd, maar wat als je als volwassene nog steeds veel zwart draagt en je hebt het gevoel dat je niet gezien wordt?

Verstoppen 

Jaren geleden droeg ik eigenlijk alleen nog maar zwart, totdat ik door de colourcoaching besefte dat ik mijzelf alleen maar aan het verstoppen was. Want dat is het gevoel dat het je kan geven op het moment dat je het teveel draagt. Het zendt de boodschap uit dat je niet gestoord wil worden. Bedienend personeel in een restaurant, de dirigent of orkestleden dragen vaak zwart omdat het niet om hen gaat, maar om het eten of de muziek en jouw beleving daarvan. Wil je jezelf op de achtergrond plaatsten? Dan is zwart een prima kleur voor je om te dragen. 

De eigenschappen 

Zwart is een donkere, heldere kleur en bovendien koel. Zijn dat de kleureigenschappen die bij jou horen, dan is het een goede keuze. Maar het is een dominante kleur die naastliggende kleuren al snel overruled en zo kan het ook met jouw natuurlijke kleuring zijn. Ik vind andere kleuren, zoals taupe of antraciet beter combineren met andere kleuren.

Kleurenanalyse

Van de week heb ik een klant geanalyseerd die de koele, lichte en gedempte kleuren prachtig stonden. Tijdens de kleurenanalyse werd duidelijk dat zwart haar niet goed stond terwijl dat wel een kleur was die ze graag en regelmatig droeg. Ik hoefde haar niet te overtuigen dat ze veel mooier was in marine of taupe. Dat kon ze duidelijk zelf zien. Ze was werkelijk verbaasd dat het zo’n verschil maakte en dat ze zich daarvan nooit bewust was geweest. Haar ogen kwamen veel mooier uit in zachtere kleuren en zelf was ze veel zichtbaarder in deze tinten.

Het kleedt zo lekker af

Veel gehoord en daarom zo geliefd bij vrouwen die wat voller zijn. Ja, het kleedt af, maar dat geldt voor alle donkere kleuren. Dus je hebt veel meer mogelijkheden als je graag wilt dat kleuren jou slanker moeten maken. Het kan dus zijn dat donkerblauw je veel mooier maakt en bovendien je mooie blauwe ogen extra accentueert. Laat zwart jouw ogen ook zo mooi uitkomen?

Hoe draag je het?

Hopelijk ben je niet al te teleurgesteld over het bovenstaande, want ik heb ook nog goed nieuws. Ik hou niet van regels die jou beperken in wat je mag dragen. Ik denk liever in oplossingen. Ik vind dat je best zwart kunt dragen, ook al is het niet jouw beste kleur. Wil je het echter op een elegante manier dragen, moet je er wel wat mee doen.

Ik draag ook af en toe nog zwart, ondanks dat het niet mijn beste kleur is. In sommige gevallen vind ik het heerlijk om even niet zo op de voorgrond te treden en kies ik bewust voor zwart. Maar ik moet er wel mee aan de slag, wil ik het goed laten slagen.

Wil je zwart op een goede manier dragen dan is het een kwestie van combineren. Er zijn manieren waardoor zwart jou minder streng of ouder maakt, zodat je met een gerust hart zwart kunt dragen en er toch mooi uit kunt zien. Het is de kunst bij deze kleur om ervoor te zorgen dat jij zwart draagt en de kleur niet jou draagt. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door contrasten te maken met bepaalde kleuren en te kiezen voor bepaalde stoffen.

7 Tips

Ik geef je hieronder een aantal trucs om op een verantwoorde manier zwart te dragen zodat het jou mooier en stralender maakt.

  1. Combineer met kleur, bijvoorbeeld een gekleurd jasje of laat kleur terugkomen in de knopen of biezen.
  2. Draag sieraden bij jouw outfit, ook weer in kleuren die jou goed staan. Denk aan een ketting en oorbellen. Ben je een koel kleurtype dan staan zilveren sieraden goed en ben je een warm kleurtype ga je het beste voor goudkleurig.
  3. Draag make-up. Ook weer in jouw kleuren. Ben je een koel kleurtype ga dan voor roze tinten en ben je een warm kleurtype kun je kleuren kiezen die naar oranje neigen.
  4. Draag een gekleurde sjaal of omslagdoek dicht bij jouw gezicht in kleuren die wel wat voor je doen.
  5. Draag transparante stoffen. Zwart heeft een hele andere uitstraling in doorzichtige stoffen. Het lijkt dan veel zachter. Je kunt er bijvoorbeeld ook een kleurtje onder dragen en je krijgt alweer een heel ander effect.
  6. Let op de uitstraling van de stof. Een zwart wollen vest lijkt gedempter dan een zwarte satijnen blouse, welke veel helderder is.
  7. Draag zwart niet te dicht bij jouw gezicht. Hoe verder van je gezicht hoe beter het is. Een v-hals is dan beter dan een col. Een zwarte broek of rok kan uiteraard altijd.

Accessoires

Heb je veel zwart in je kast hangen, maar wil je toch graag wat kleur toevoegen, kun je dat als volgt combineren. De algemene regel is, dat wanneer je van top tot teen zwart draagt, je 2 of 3 accessoires in dezelfde kleur toevoegt om het een harmonieus geheel te maken.

 

 

Set gemaakt via Urstyle.com

Misschien ook leuk om te lezen:

Hoe lijk je langer en slanker?