Kleuren combineren in kleding

 

Kleuren combineren vinden veel vrouwen lastig, bovendien is het combineren van kleuren altijd heel persoonlijk. Daar waar de een rustig 2 of zelfs 3 kleuren met elkaar combineert, houdt de ander het liever wat minder opvallend en gaat voor safe. Echter als je het combineren van kleuren een beetje beheerst, levert je dat niet alleen meer variatie en een efficiënte garderobe op, maar ook dat je origineel voor de dag komt.

Wanneer je gaat combineren zijn een aantal zaken belangrijk. Ten eerste jouw persoonlijke kleurvoorkeuren, jouw uiterlijke kenmerken en uiteraard jouw levensstijl.

Een uitgangspunt voor kleuren combineren is de kleurencirkel. Je kunt op verschillende manieren kleuren combineren en de vraag is dan ook wat je ermee wilt uitstralen. Wil je dat de kleurencombinatie een contrast vormt en zo het spanningsveld wat meer opzoekt of ben je meer op zoek naar de harmonie en rust? Ook dit zal weer afhangen van jouw persoonlijke voorkeur.

Gebruik analoge kleurcombinaties voor je kleding

Een van de manieren om kleuren te combineren is de analoge kleurcombinatie, welke een harmonieus effect geeft. Analoog betekent letterlijk overeenkomstig. Dus het zal je niet verbazen dat bij dit kleurenthema het gaat om een kleurencombinatie van een aantal kleuren die dicht bij elkaar op de kleurencirkel liggen, bijvoorbeeld geel met groen en rood met roze. Bij een analoge kleurencombinatie kies je een kleur van de kleurencirkel en combineert deze vervolgens met 2 kleuren die er links en rechts naast liggen. Deze combinatie heeft weinig contrast.

Gebruik de juiste verhoudingen

Bij het combineren van 3 kleuren is het belangrijk dat je de juiste verhoudingen neemt. Wel eens gehoord van de 60-30-10 regel?  Deze regel geeft aan dat je 60% van een bepaalde kleur gebruikt als basis (bijv. jurk, broek of jas met jasje), 30% van een andere kleur (top of blouse) en 10% voor de accessoires. Belangrijk in ieder geval is dat één kleur dominant is.

Hieronder enkele suggesties.

Kleuren combineren; analoge kleuren
Kleuren combineren; analoge kleuren


Meer lezen?

* Weet jij niet welke kleuren jou mooi staan en draag je steeds dezelfde kleuren? Tijdens een kleurenanalyse bekijken we met behulp van meer dan 175 kleuren welke kleuren jou laten stralen. Lees meer.

bronnen:

foto gele jurk http://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2002-couture/givenchy/slideshow/collection#37
foto groene jurk http://www.zimbio.com/pictures/PtxWc5PvWmE/French+Couture+Week+2012+Singapore+Day+1/GESOBj1RZW-

Just Beautiful