Maak een goede indruk met de ideale handdruk

Een handdruk of een houdgreep?

Ik zag onlangs een advertentie van een meneer die een mevrouw een handdruk gaf. Hij hield haar hand met twee handen vast. Hij keek haar niet aan en had een wat geniepig lachje om zijn mond. Het kwam op mij over alsof ze geen kant meer op kon, alsof ze gevangen zat.. Onder de foto stond: Zelf meer bereiken…. door samen te werken.

Een goede indruk?

Over een goede indruk gesproken. Wanneer we anderen een hand geven, geven we daarmee signalen af en wisselen we veel informatie uit. Een handdruk maakt deel uit van jouw non-verbale communicatie en deze bepaalt hoe jij overkomt op een ander. Een verkeerde handdruk kan dus allerlei negatieve associaties oproepen.

Hieronder de kenmerken van een dominantie en een nerveuze of onderdanige handdruk. Voorbeelden van hoe het niet moet, maar ik kom ze heel vaak tegen.

Hoe geef jij iemand een hand? 

Kenmerken van een dominante handdruk.
– Hand boven tijdens het schudden.
– Te krachtige handdruk (dat het de ander pijn kan doen!)
– Net iets te lang vasthouden.
– Wanneer de hand naar de ander wordt toegetrokken.
– Met twee handen, waarbij de hand bovenop komt.
– De handen worden voor/achterwaarts bewogen i.p.v. op en neer.

Kenmerken van een nerveuze en onderdanige handdruk.
– Hand ligt onder.
– Het klamme, slappe handje.
– Net te kort vasthouden.

Hoe geef je dan een goede hand?

Een goede handdruk betekent dat je je gelijkwaardig voelt aan de ander. De beste manier is je hand recht uitsteken met aangesloten vingers. De handen staan dan in de gelijke verticale positie met de duimen omhoog.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat een soepele handdruk ervoor zorgt dat mensen je leuker en meer open vinden. Je ziet dus meteen het belang van een goede handdruk. Wellicht ten overvloede, maar uiteraard maak je oogcontact en kijk je de persoon die je een hand geeft aan.

 

Bronnen:
Frank van Marwijk op lichaamstaal.nl,
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2204319/10-second-life-coach-How-make-people-like–just-hand-shake.html#ixzz3rZO9aV65