Wie is nu eigenlijk HET zomertype?

Welk zomertype

Voordat ik met het kleur op kleursysteem werkte, analyseerde ik op basis van het 10-seizoenen systeem. Dit systeem bestaat uit 10 verschillende kleurtypes nl. het zomertype, winter-, zomer-winter-, herfst-, lente- en lente-herfsttype. En dan nog de tussentypes lente-zomertype (licht), lente-wintertype (helder), herst-wintertype (diep) en herfst-zomertype(gedempt). Hoewel dit systeem goede resultaten geeft, vanwege de meerdere types, ben ik nu zoveel blijer met het systeem waar ik nu mee werk. Het unieke aan dit nieuwe systeem is dat ik per kleur analyseer. Bovendien stel ik de kleurenwaaier zelf samen aan de hand iemands topkleuren. En niet minder.

Omdat ik nieuwsgierig was naar de resultaten ten opzichte van het seizoenensysteem waar ik eerder mee werkte, heb ik de resultaten van 10 vrouwen die volgens het seizoenensysteem op een zomertype uit zouden komen met elkaar vergeleken. Maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik er nog meer van geschrokken ben, dan ik aanvankelijk had gedacht.

Persoonlijk kleursysteem of toch een standaard zomertype?

Ten eerste wil ik uitleggen waarom ik ben overgestapt naar dit persoonlijke kleurensysteem. Ik op een gegeven moment niet meer uit de voeten kon met de standaard kleurenwaaiers. Een kleurenwaaier is best een investering en dat is geen probleem, maar dan moet het wel 100% goed zijn, is mijn mening. Helaas bleek in de praktijk in een gestandaardiseerde waaier te (!) veel kleuren te zijn, die niet goed waren en ik kwam kleuren tegen die prachtig stonden, maar niet in de kleurenwaaier zaten. Over het algemeen zitten er in een kleurenwaaier 24 of 36 kleuren, maar wat heb je aan zo’n waaier als veel daarvan jou niet eens goed staan? Ik zat op een gegeven moment helemaal met mezelf in de knoop hiermee en ik wilde dat anders.

Seizoenensysteem

Ondertussen had ik jaren zo gewerkt en ik had ook niets beters. Maar hoe meer vrouwen ik ging analyseren (en ik doe dit bijna 15 jaar) hoe beperkter ik mij voelde. Dus voor mijn gevoel klopt het gewoon niet meer. Omdat het ene zomertype echt niet het andere zomertype is. Daar waar de een bijvoorbeeld blauwe ogen heeft, kan de andere meer grijsblauwe, groene of bruine ogen hebben. En geloof me dat maakt een heel verschil voor welke kleding jou goed staat.

Voor iedereen die meer wil dan een zomertype zijn

Iedere keer wanneer ik weer vastliep kon ik nog uitwijken naar een ander systeem en ik pakte dan weer het goede van verschillende systemen bij elkaar, zodat ik mijn klanten toch iets mee kon geven waar ik helemaal achter stond. Maar op een gegeven moment was dat klaar. Hoewel een standaard analyse voor sommige vrouwen best werkt en voldoende is, zeker met een behoorlijke uitleg hoe om te gaan met zo’n waaier, wilde ik het toch op een hele andere manier doen. Omdat ik het op een manier wilde doen waar ik voor 200% achter stond. 

Uniek kleurensysteem

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad, maar ik ben heel trots dat ik nu met dit kleursysteem werk, waarbij er zo’n 175 verschillende kleuren worden getest op iemand (van de week heb ik weer een paar prachtige kleuren erbij gekregen, waar ik zo blij mee ben :)). En alleen de allermooiste kleuren worden samengevoegd in een persoonlijke kleurenwaaier op maat. Dus geen standaard kleuren gebaseerd op andere personen. Maar een kleurenwaaier met kleuren die jou allemaal goed staan! En wie wil dat nou niet? 

 

Kleurenanalyse-doeken

Kleurenanalyse doeken

Analyse van het zomertype

Maar nu terug naar de resultaten, want wellicht ben je daar wel benieuwd naar. Op basis van de vergelijking per kleur van 10 zomertypes is de conclusie als volgt (uitgaande van een kleurenwaaier van 24 stuks):

  • Ten eerste: Er is GEEN enkele kleur die ieder zomertype goed staat!
  • Tijdens mijn onderzoek kwam naar voren dat er 1 kleur (licht pastelgeel) was die 9 zomertypes goed staat.  Zomertype nr. 10 is meer gebaat bij een ietwat harder geel. 
  • Licht (baby)roze doet het bij 8 personen goed. Maar helaas voor 2 personen niet.
  • 8 zomertypes staat medium taupe heel goed. En voor 2 personen was deze toch nog te donker. Pech gehad. 
  • 8 personen staat een heel zacht gedempt rood (frambozenrood) mooi. Helaas hadden 2 personen een rood nodig, die iets meer helderheid heeft.
  • 7 personen staat een offwhite goed, maar de andere drie moesten toch naar meer crème kleur.
  • Koraal is voor 6 personen goed, terwijl dit toch een warmere kleur is. Dus dit zou normaal gesproken niet in een standaard waaier voor een zomertype te vinden zijn. Enorm zonde dus. 
  • Lichtgrijs is een kleur die altijd genoemd wordt voor een zomertype, helaas blijkt deze kleur slechts voor 50% van de personen goed te zijn. Oei. 
  • Hetzelfde geldt voor een donkerder grijs, antraciet. Ook slechts bij de helft van de zomertypes goed. 
  • Tot slot kan geconcludeerd worden dat slechts 7 kleuren voor 70 % van de zomertypes goed te zijn. Bovendien blijken 3 kleuren voor 80% goed te zijn.

Conclusie 

Dus je snapt dat ik niet meer kon werken met gestandaardiseerde kleurenwaaiers. Deze standaard kleurenwaaiers zullen voor niemand perfect zijn. Ik hoef hier denk ik niets meer aan toe te voegen. Je doet er gewoon mensen mee tekort. En dat vind ik jammer. 

Op mijn vraag wie is HET zomertype? is mijn antwoord dan ook NIEMAND. We zijn lekker allemaal uniek!

Wil je het zelf ook ervaren? 

Wil jij ook een persoonlijke kleurenwaaier met kleuren die JOU allemaal goed staan? Maak dan snel een afspraak voor een kleurenanalyse op maat. We kijken dan niet alleen naar welke kleuren jou goed staan, maar ook naar jouw contrastniveau en stijlpersoonlijkheid. Naderhand ga jij naar huis met een unieke kleurenwaaier met 24 kleuren waar je jouw hele leven plezier van zult beleven!

Wil je kleurinspiratie? Kijk dan eens op een van mijn Pinterest borden. 


Enkele reacties van klanten na een kleurenanalyse:

Reactie van Tonny (60):

Voorheen had ik veel miskopen. Vragen over welke kleding mij nu wel stonden en waarom sommige niet. Ik was benieuwd of er verrassende kleuren uit zouden komen. Wilde gerichter/sneller kunnen winkelen. Mijn schoondochter was enthousiast en de website was uitnodigend. Ik vond het een stevig bedrag, maar omdat ik het samen met mijn dochter deed( een echt gezellige moeder/dochterdag) waren de twijfels snel weg. Ik merk dat ik gerichter kijk als ik ga winkelen. Ik zou het anderen zeker aanbevelen aan anderen die die net als ik last hebben van miskopen of problemen wat hen wel/niet staat. Fijn dat niet de hele kledingkast weg hoeft, maar dat je tips geeft om een kledingstuk te passen zodat je het wel kunt dragen!! Ik geef het een cijfer 9. (Tonny Bartels 60, voormalig verpleegkundige)

Reactie een klant:

Ik vond het eerst best duur, maar achteraf was het geld het zeker waard. Ik koop nu veel gerichter. Hierdoor heb ik veel minder miskopen. Ik had veel miskopen in de kast hangen, maar ik wist niet precies wat er aan mankeerde. Na de zwangerschappen wilde ik weer een frisse uitstraling. Daarom wilde ik graag advies over welke kleuren me goed staan en waar ik op moet letten bij het kopen van kleding. Ik ben heel positief en heb er echt heel veel aan gehad.

Reactie van Karin (37)

Ik weet nu welke kleuren me goed staan. Dus als ik kleding ga zoeken, dan kijk ik ook bewust naar die kleuren. Ook let ik goed op de tips die ik gekregen heb over de stijl. Het scheelt me nu veel tijd en geld. Zou het iedereen aanraden. Ik krijg veel positieve reacties, dat de kleuren die ik draag me goed staan en het veel sprekender is dan de kleding die ik voorheen droeg. Ik zou dit zeker aanbevelen aan iedereen die twijfelt aan haar kledingstijl, omdat ik er meer zelfvertrouwen door gekregen heb en dat straal ik ook uit. Bovendien gaat het kopen van kleding veel makkelijker. Karin gaf een 10 voor mijn kleur-en kledingadvies op maat. 

Anonieme reactie 

Ik heb veel aan de kleurenanalyse gehad en ik hou me er ook aan. Ik kan veel meer kledingstukken bij elkaar combineren. Onlangs zag ik een mooi jurkje in de opruiming ( had het eigenlijk niet nodig ) . Maar ik twijfelde wel over de kleur en hield de kleurenwaaier erbij. Het was niet de goede kleur en ik kon het jurkje toen heel makkelijk terug hangen. Vroeger zou ik meteen voor de bijl zijn gegaan. – Een klant

Reactie van Marga (46)

Vóór de kleuranalyse had ik mijn twijfels met bepaalde kleuren. Maar nu heb ik zekerheid! (Marga 46 – zorg)

Geen standaard zomertype kleurenwaaier