Platte schoenen. Waar moet je op letten?

Zoveel keuze. Hoge en lage hakken, platte schoenen, naaldhakken, sleehakken, blokhakken, stilettohakken….. Er zijn veel verschillende soorten schoenen en hakken. Maar naarmate ik ouder wordt, merk ik dat ik mijn hakken steeds vaker links laat liggen en ik toch steeds vaker voor comfort ga, dus een treedje lager.

Dat betekent echter niet dat ik minder kritisch ben geworden op welke schoenen ik koop. Integendeel. Omdat ik steeds meer plattere schoenen draag, is juist de keuze van schoen steeds belangrijker geworden.

Want wist je dat je jouw schoenen ook goed kunt inzetten om bijvoorbeeld je benen langer te laten lijken of juist korter? Ook kunnen voeten groter of kleiner lijken in de juiste schoen. Hoe dat werkt? Dat laat ik je zien.

Hoe jouw schoenen voor een optische illusie kunnen zorgen?

Buiten het feit dat schoenen leuk zijn en echt iets kunnen toevoegen aan jouw outfit, kunnen schoenen ook heel goed gebruikt worden om je figuur optisch te veranderen. Hakken maken je optisch langer, maar zijn niet altijd praktisch. Maar er zijn andere manieren.

In het algemeen hou je ook bij schoenen (dit geldt dus ook voor kleding), rekening met de volgende “regels”.

  • Horizontale lijnen verbreden (= dikker) en
  • verticale lijnen maken langer (=slanker).

Met welke schoenen lijken mijn benen langer?

Sommige vrouwen hebben geluk en hebben lange benen. Mocht jij daar niet bij horen, kun je toch een paar trucs toepassen zodat je benen langer lijken.  Zonder dat je daarvoor torenhoge hakken hoeft te dragen.

Vermijd bandjes

Vermijd schoenen met een bandje over de wreef of enkel (zoals bij de Mary Jones schoen). Hierdoor lijken je benen namelijk korter. Wanneer het bandje iets diagonaal loopt, geeft dat een verlengend effect en dat zou wel weer kunnen.

Vermijd enkellaarsjes onder een rok

Enkellaarsjes onder een rok laten je benen korter lijken. Wil je toch graag een enkellaarsje onder je rok, kun je beter de kleur van de panty en laarsje in dezelfde kleur houden. Hierdoor lijken je benen langer omdat je een verticale lijn creëert.

Draag huidskleurige schoenen

Een hak zorgt er uiteraard voor dat je benen langer lijken. Maar draag je een rok met blote benen dan is het ook mooi om een huidskleurige schoen erbij te dragen. Dat hoeft dus niet perse met een hak te zijn. Op deze manier lijken je benen namelijk langer.

schoenen

Draag schoenen met een lage instap

Schoenen hebben een instap. Hoe lager de instap, hoe meer voet (wreef) je te zien is. Ballerina’s hebben een lage instap. Hierdoor lijken je benen dus langer. Onderstaande schoen heeft een hoge instap.

Hoge instap
Lage instap

Draag een open schoen

Je kunt ook nog een open schoentje aan de voorkant of zijkant kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de slingback. Hierdoor lijken je benen ook langer.

Open schoen

Draag de legging/panty/broek in de kleur van je laars

Wil je je benen langer laten lijken, kies dan voor langere laarzen met weinig details zoals riempjes. Draag een legging, broek of panty in dezelfde kleur als de laars, waardoor je je benen optisch nog meer verlengt. Door alles in een kleur te dragen, creëer je een verticale lijn.

Heb je al lange benen van jezelf (bofkont), dan kun je kiezen voor meer details aan je laarzen. Een legging of panty in een andere kleur is dan ook geen probleem.

Kleine of grote voeten?

Kleine voeten lijken groter in schoenen met puntige neuzen of afgeronde punt. Hierdoor lijken je benen ook weer langer.

Heb je grote voeten, draag dan liever schoenen met een ronde neus. Ook kun je schoenen proberen te vinden waarvan de neus in een andere donkere kleur is.

Heb je stevige kuiten?

Draag schoenen die passen bij jouw lichaamsbouw. Je kunt je voorstellen dat een dun ielige hak, zoals een kittenheel niet past bij stevige enkels of kuiten.

Kittenheel schoen

Heb jij stevige kuiten? Draag liever ook geen hele platte stappers, want dan worden je stevige kuiten nog meer benadrukt. Er zijn echter ook instapschoenen met een heel klein hakje, die beter voor je zijn. Zoals je hieronder ziet. Een kleine blokhak is ook een goede keuze.

Schoenen
Plat en comfortabel en toch elegant
(ondanks dat de zool eruit kan, past een steunzool er helaas niet goed in).

Wanneer je laarzen draagt, hou er rekening mee dat je jouw laars nooit op het breedste gedeelte van jouw kuit laat eindigen. Hierdoor krijg je namelijk meer accent op je kuit en lijken je kuiten nog breder.


Wil jij kledingadvies zodat jij precies weet welke kleding en schoenen geschikt zijn voor jouw figuur? Maak dan eens een afspraak.

Schoenen zijn te koop bij Ziengs.