Kleurenanalyse: Welke tint beige past bij jou?

Hoe kies je de juiste tint beige? 

Beige is de naam voor de natuurlijke kleur van wol en ongebleekt katoen in het Frans. Het is een neutrale tint en wordt ook wel ecru of zandkleur genoemd. Beige behoort tot de bruin familie, maar dan in de lichte uitvoering.

Psychologie van beige

Zoals al hierboven genoemd, behoort beige tot de bruin familie. Bruin staat voor lekkere etenswaren zoals chocolade, gebraden vlees, enkele biersoorten en koffie, allemaal bruin. Echter als kleur op zich wordt bruin als één van de minst aantrekkelijke kleuren gezien. Misschien omdat bruin de kleur is van het vergankelijke. Het afsterven van kleur van de bladeren tijdens de herfst. Ook het ouder worden van dingen gaat gepaard met bruin; papier dat veroudert gaat van geel naar bruin, hout en leer worden donkerder met het ouder worden.

De Franciscanen bijvoorbeeld werden bruine monniken. Omdat men met bruin vrijwillig afzag van de kracht van de kleuren, werd het de christelijke symbool van de nederigheid.

Bruin staat voor tradities, familie en nuchterheid. Bovendien is het de kleur van hard werken, van handen uit je mouwen en aan de slag. No nonsense en praktisch. Het is tevens de kleur van moeder aarde, en van de vruchtbaarheid. Bruin vinden we terug in koffie, chocolade en bruine kroegen. De nadruk ligt dan op gezelligheid en geborgenheid. Bruine kamers worden als gezellig ervaren, het is een kleur waar warmte bij hoort.

Kleding

Beige kan best wel saai overkomen als je het gaat dragen. De keuze van stof is erg bepalend hoe een kleur een bepaalde uitstraling kan krijgen. Denk maar eens aan beige in linnen of in een zijde blouse. Wil je dat iets een verfijnde uitstraling krijgt, let dan op de keuze van je stoffen.

Bij een kleurenanalyse kom ik vaak tegen dat veel vrouwen beige niet zo goed staat. Ze zien er dan een beetje ziek of moe uit. Het doet dan in ieder geval niet veel goeds met hun uitstraling. Daarom is het juist bij deze kleur van groot belang dat je de juiste tint draagt en dat je het bovendien zo goed mogelijk combineert.

Koel of Warm

Wanneer je beige draagt is het belangrijk om te weten of je een warme of een koele ondertoon moet hebben.  Koel beige heeft  een roze ondertoon. Warm beige is een tint met een gelige ondertoon. Heb je een koele ondertoon in je huid dan zal koel beige (aan de linker kant) je beter staan. Heb je een warme ondertoon dan zal geel beige je beter staan. Leuk verhaal, maar hoe weet je dat?

Je eigen kleurenanalyse

Eenvoudig, ga voor de spiegel zitten met goed daglicht, zonder make-up en je haren uit je gezicht. Hou verschillende kleuren beige onder je gezicht en kijk wat de effecten zijn op jouw uitstraling. Doet het je huid dof lijken? Krijg je donkere kringen onder de ogen? Zie je er moe uit? Laat de kleur op je inwerken en kijk wat de kleuren ten op zichte van elkaar met jouw uitstraling doen. Wat doet het met jouw huidskleur? Wordt het fris of grauw?

Op den duur krijg je vanzelf een goed beeld welke kleur jou het beste staat. Dit kun je natuurlijk voor alle kleuren doen. Belangrijk hierbij is dat je objectief naar jezelf kijkt. Vergeet dus al die associaties die je met een bepaalde kleur hebt en kijk puur naar wat het met jou doet.

Contrastniveau

Afhankelijk van jouw persoonlijk contrast (het niveau tussen licht en donker in jouw gezicht wat betreft haar, ogen en huid) kun je een laag, medium of hoog contrast in je kleurcombinaties met beige maken. Afhankelijk hoe donker het beige is, combineer je het met hele lichte of juist donkere tinten. Ben je iemand die een hoog contrast heeft, combineer dan het beige met donkere kleuren. Hetzelfde geldt voor iemand met een laag contrast, dan combineer je de tint met lichte kleuren.

Hoe combineer je beige?

Hoe combineer je het?

Maar welke kleur past nou bij beige? Ik zou zeggen alles. Zoals reeds gezegd beige is een neutrale kleur en daardoor heel goed te combineren met andere kleuren. Beige met beige geeft een prachtige natuurlijke uitstraling en dan kun je bijvoorbeeld ook nog denken aan donkerbruin of camel. Of beige gecombineerd met helder wit voor een classy look. Verrassend vind ik de combi van beige met rood voor een meer gedurfde uitstraling. Of terra, bordeauxrood of aubergine met beige.

Heb je nog inspiratie nodig? Bekijk dan eens mijn pinterest bord Beige en bekijk zelf welke kleurcombinaties jou aanspreken.

 

Welke tint beige past bij jou?

Kleurenanalyse op maat

Bij een kleurenanalyse op maat, waar een unieke kleurenwaaier 100% op jou afgestemd wordt, vergelijken we diverse tinten beige met elkaar zodat je zeker weet dat het beige dat je in het vervolg draagt, jou mooier maakt. Uiteraard doen we het zelfde met rood, groen, blauw en noem maar op. Er zijn zo’n 200 verschillende kleuren met allen hun eigen kleurstaaltje die vergeleken kunnen worden en waarvan uiteindelijk jouw persoonlijk kleurenwaaier gemaakt kan worden.