Het yin en yang principe in kleding

Wat wil jij uitstralen met jouw kleding?

Yin en Yang, daar heb je vast wel eens van gehoord en anders ken je het beeld dat daarbij hoort wel. Maar wat heeft dit nu te maken met kleding, zul je jezelf wellicht afvragen. Yin en Yang is echter een handige tool die je kunt gebruiken om jouw uitstraling aan te passen naar jouw wensen. Wanneer je het principe van yin en yang beheerst, kun je deze bewust inzetten om jouw persoonlijke presentatie te beïnvloeden en kun je jezelf krachtiger of juist toegankelijker presenteren.

Meer impact door kleur en kleding

Balans is uiteindelijk alles waar het om draait wanneer je je succesvol en stijlvol wilt kleden. Het gaat erom dat je de juiste boodschap communiceert met jouw kleding. De kleuren en kleding die jij kiest zeggen iets over jouw persoonlijkheid. Maar wat wil jij eigenlijk uitstralen en wat straal jij werkelijk uit? En hoe kun jij jouw uitstraling zodanig beïnvloeden  zodat je meer impact krijgt?

Yin en Yang in kleding

Een eenvoudige manier om jouw uitstraling te veranderen is door jouw kleding en kleuren te vertalen naar de elementen van yin en yang. Het yin yang principe houdt in harmonie en evenwicht, waarbij yin staat voor de vrouwelijke natuur en yang voor de mannelijke natuur. Yin en yang staan voor dingen die elkaar aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan man en vrouw, maan en  aarde, zwart en wit, zacht en krachtig.

 

In kleding kun je yin en yang gebruiken om meer harmonie te creëren tussen wie je bent en wat je wilt uitstralen. Met een paar kleine aanpassingen kun je jouw uitstraling krachtiger (yang) of zachter (yin) maken, afhankelijk wat jij wilt uitstralen. Gebruik je meer yang in jouw kleding zul je krachtiger en formeler overkomen. Yin kun je gebruiken om zachter en toegankelijker over te komen.

Je kunt aan verschillende uiterlijke kenmerken van kleding zien of een kledingstuk meer yin of yang is. Yin en Yang kun je namelijk in allerlei details terug laten komen, zoals in kleuren, stoffen, patronen, structuur en belijningen. Het draagt allemaal bij in wat jij communiceert met jouw kleding. Ook kledingstijlen kunnen meer yin of yang zijn.

De volgende kledingstijlen zijn meer yin

  • Romantisch
  • Natuurlijk
  • Gamine
  • Creatief

De volgende kledingstijlen zijn meer yang

  • Klassiek
  • Flamboyant
  • Preppy

 

Persoonlijke uitstraling

Het uitgangspunt is natuurlijk altijd jouw persoonlijkheid en jouw uitstraling die je van nature hebt. Het kan zijn dat je met jouw donkere haar en donkere ogen en rechte lijnen in jouw figuur er meer yang uitziet, waardoor je op het eerste gezicht streng of gesloten over kan komen, zeker wanneer je je kleedt in yang kleding. Is jouw uitstraling inderdaad meer yang en kom je wat gesloten over en wil je juist jouw zachte kanten laten zien, zodat je toegankelijker en open overkomt? Kleed je dan met meer yin elementen.

Wellicht heb je een lichte uitstraling van jezelf en veel ronde vormen en zie je er meer yin uit, dan kom je van nature meer open en zachter over.Wil je meer autoriteit en daadkracht uitstralen, kies je juist voor de yang elementen.

Maar hoe maak je je outfit meer Yin of Yang. Hier even de verschillen naast elkaar.

 

Yin Yang
Vrouwelijk Mannelijk
Introvert Extravert
Laag contrast Hoog contrast
Zacht Krachtig
Zachte kleuren Heldere, felle kleuren
Soepele stoffen Stijve stoffen
Kant, roezels Rechte lijnen
Ronde neuzen in schoenen Puntschoenen
Bloemetjes print Geometrische print
Lichte kleuren Donkere kleuren
Zachte stem Luide stem
Klein Groot
Krullen, slag Steil haar
Blond Brunette
Blauwe ogen Bruine ogen

 

Yin en yang in jouw outfit / kleding

Annemarie van Gaal heeft met haar donkere haar en donkere ogen meer een yang uitstraling. We kennen haar als pittige tante, die het ver heeft geschopt tot een hele succesvolle onderneemster. We zien haar bijna niet in yin kleding. Ze draagt veel donkere kleuren en rechte lijnen in haar kleding, zoals v-halslijnen. Wanneer ze kleur draagt zijn het veelal opvallende, gekleurde laarzen. Allemaal yang elementen. Ik heb een foto kunnen vinden van haar waar ze lichtere kleuren aanheeft en zachtere stoffen, zodat ze meer yin, dus opener en toegankelijker overkomt. Ik kan mij voorstellen dat ze dat op de weg naar de top toch meer behoefte had aan een yang uitstraling.

yin en yang in kleding

Hieronder nog wat voorbeelden van yin en yang elementen.

 

yin en yang

Hopelijk kun je hiermee jouw uitstraling beïnvloeden zodat het nog wel past bij jouw persoonlijkheid, maar dat je hiermee meer impact krijgt op anderen doordat wat je uitstraalt, klopt met wat je te vertellen hebt. Laat maar weten als er nog vragen zijn.

Heel veel succes!

 

 

Bronnen:
www.polyvore.com
www.wikipedia.com