Kleurenleer Munsell

Kleurenleer volgens Albert Munsell

Alle persoonlijke kleurenanalyse systemen zijn gebaseerd op de kleurenleer van Albert Munsell. Albert Munsell (1858-1918) was een Amerikaanse schilder en tekenleraar. En laten we vooral niet vergeten dat hij ook een uitvinder was. Munsell heeft de waarneming van kleuren op een systematische wijze weten te ordenen. Tegenwoordig gebruiken we nog steeds deze ordening van kleuren bij een kleurenanalyse.


Bij het creëren van zijn kleurenleer heeft Munsell gebruik gemaakt van veel verschillende aspecten van de wetenschap, zoals fysiologie, psychologie en natuurkunde.


Munsell gebruikte een aantal uitvindingen om metingen te doen om de kleuren te ordenen. Bijvoorbeeld een fotometer. Dit instrument meet de luminantie van een object. De informatie die hij hierbij verkreeg heeft vervolgens geleid tot de drie dimensies van kleur.

De dimensies van kleur

Het systeem gaat uit van drie dimensies van kleur. Kleuren bestaan uit verschillende eigenschappen namelijk kleurhoogte (value – licht of donker), verzadiging (chroma – helder of gedempt) en ondertoon (warme of koele kleuren). Munsell wilde dat het mogelijk zou zijn om een ​​kleur te zien op basis van drie dimensies.

Alhoewel de term verzadiging onder kunstenaars al gebruikt werd, bestond de term chroma nog niet.

Kleurencirkel

De plaatsing van de kleuren op de kleurencirkel is een belangrijk element in het systeem van Munsell. Boven de as bevindt zich wit en onderaan zwart. Vervolgens daartussen in zitten de grijswaarden. De primaire kleuren volgens Munsell zijn, geel, rood, violet, blauw en groen. Deze kleuren bevinden zich met de secondaire kleuren in een bol rond een centrale as.

Kleurenleer volgens Albert Munsell

Kleurenatlas volgens de kleurenleer van Munsell

In 1905 publiceerde Munsell zijn boek, “A Color Notation”, waarin hij zijn kleurentheorie beschreef. Later publiceerde hij zijn boek “Atlas of the Color Solid”, dat voorafging aan het Munsell Book of Color.


De eerste gedrukte kleurenatlas van Munsell werd in 1915 gepubliceerd. Het geeft een overzicht van de verschillende lagen en doorsneden van de kleuren.


De Munsell kleurenatlas kan je downloaden via internetarchive via deze link:
https://archive.org/details/AtlasMunsellcol00Muns

Meer weten?

Wil je meer weten over de eigenschappen van kleuren? Lees dan deze blog. Wil je ervaren hoe dit systeem wordt toegepast bij een kleurenanalyse, neem dan vrijblijvend contact op.


Bronnen:
Munsell kleurenruimte – 21studio.be
Albert Henry Munsell – Wikipedia

template:page-with-sidebar.php