Complimentendag


Geef eens een complimentje en niet alleen op complimentendag!

Morgen is het complimentendag. Alhoewel ik het in principe heel leuk vind om een compliment te krijgen, voel ik mij er ook altijd wat ongemakkelijk bij.  Dat is toch best raar? 


Helaas zijn mensen in het dagelijks leven niet zo complimenteus en geven we in de praktijk maar weinig complimenten aan elkaar. Misschien raken we er daardoor ook niet aan gewend en blijft het een beetje vreemd. Uit een enquête van Maurice de Hond blijkt dat een op de drie Nederlanders zelden complimenten krijgt. Zelfs niet op de Nationale complimentendag, welke al bestaat sinds 2002. 


En jij? Geef jij geregeld een complimentje weg? Het kost je in ieder geval niets. Dus daar hoef je het niet voor te laten. 

Het effect van complimenten

Uit onderzoek is gebleken dat  het heel goed is om complimenten te krijgen. Complimenten halen het beste naar boven, omdat ze het beste benoemen. Geef een compliment altijd met de juiste intentie en ontvang het in dankbaarheid. Een compliment ontvangen is net als een cadeautje krijgen, het levert direct een positief gevoel op bij de ontvanger. Hiermee groeit het gevoel van eigenwaarde en dat is goed voor je zelfbeeld. Vrouwen en meisjes die zich ongelukkig voelen over hun lichaam, hebben aan één compliment al genoeg om zich beter te voelen. Als je zelf regelmatig een compliment geeft, krijg je meer oog voor het positieve in de ander. Bovendien word je van complimenten geven zelf ook blijer!

Zeg gewoon dank je wel

Vroeger wuifde ik een compliment liever weg met een grapje of uitspraken als “dat was een goedkoop jasje of die broek is al zo oud….”. Tegenwoordig zeg ik oprecht: “dank je wel”! Dat is niet zo moeilijk als je het eenmaal gewend bent. Hoe komt het toch dat we zoveel moeite hebben met het ontvangen van complimenten?


De meeste vrouwen vinden het leuk om een compliment te krijgen, maar hebben er ook best moeite mee om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Hoe lager het zelfbeeld, hoe moeilijker sommige vrouwen het vinden om met de aandacht om te gaan bij het ontvangen van een compliment. Te veel aandacht maakt blijkbaar dat we ons ongemakkelijk gaan voelen.  

complimentendag

Hoe reageer jij op een compliment op complimentendag?

* Waardevermindering: het compliment ontkrachten door de waarde van het onderwerp in twijfel te trekken. Bijvoorbeeld “Ach eigenlijk is het een hele oude!”
* Oneens: de ontvanger is het niet eens met de aard van het compliment. Bijvoorbeeld “Oh, nou, ik vind het helemaal niks!”
* Verschuiving: de ontvanger verschuift de credits naar een andere persoon. Bijvoorbeeld “Nou, alle credits aan mijn broer, die heeft het grote werk voor zijn rekening genomen”. 
* Wederkerig: de ontvanger verschuift de aandacht snel naar de ander. Bijvoorbeeld “Die van jou is ook mooi!”

Oorzaken

Veel vrouwen gaan ervan uit dat iedereen op ze let. Omdat ze vaak kritisch zijn op zichzelf, denken ze dat iedereen dat doet. Bovendien zijn een heleboel vrouwen echte coltrol freaks en perfectionistisch (ik natuurlijk niet ahum….). Ze hebben de touwtjes graag in handen en regelen alles liever zelf. Het ontvangen van complimenten is juist een passieve rol, waarbij het de bedoeling is dat je de controle loslaat.


Een compliment accepteren komt over alsof je jezelf indirect op de borst slaat. En dat is in Nederland waar de bescheidenheid hoog in het vaandel staat, niet gepast. Maar de oorzaak kan natuurlijk ook een andere reden hebben. Veel vrouwen vragen zich bij een compliment meteen af of ze er iets achter moeten zoeken. Dit zou hun afwijzende reactie verklaren. 


Veel vrouwen gaan complimenten liever uit de weg. Er zijn verschillende manieren hoe je kunt reageren op een compliment. Hieronder volgen er een aantal. Wellicht komen deze je bekend voor? Of zeg jij toch gewoon dank je wel? 

Waarom wachten tot complimentendag?

Dus we moeten leren om meer complimenten te geven en leren om beter met ontvangen complimenten om te gaan. Het levert voor een ieder zeker voordelen op. Psychologe Sabine Wilhelm schrijft in haar boek Feeling good about the way you look:  ‘Complimenten aannemen is niet ijdel of arrogant. Het betekent simpelweg dat je bereid bent andermans positieve mening over je te accepteren.’ Uiteraard hoeven we niet te wachten tot complimentendag. We kunnen elke dag een compliment maken als we dat willen en genieten van het moment dat we er een krijgen.

MEER WETEN OF LEZEN?

Bekijk mijn Pinterest pagina voor meer inspiratie over kleuren, kleding of kledingstijlen. Wil jij weten welke kleding jou het mooiste staan? Of wil je weten welke kleuren jou het beste staan? Maak dan een afspraak voor een kleuradvies op maat of een kleding-en stijladvies.

 

Bronnen:
www.nationalecomplimentendag.nl
www.francinepostma.nl
www.psychologiemagazine.nl
www.marketingfacts.nl
www.psychologiemagazine.nl/
http://otherweyes.blogspot.nl