De taal van kleur: Wat doet roze met ons?

Roze wat doet het met ons? 

De invloed van roze 

Kleur heeft invloed op ons dagelijks leven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kleuren onze emoties, beleving, gedrag en ons functioneren beïnvloeden.

Ik kwam het volgende onderzoek over roze tegen. In een experiment moesten 153 jonge mensen naar twee grote gekleurde kartonnen borden in het roze en blauw kijken. Nadat ze een minuut naar het roze gekleurde bord hadden gekeken op zo’n 40 cm afstand werd er een spiertest afgenomen. Deze test werd ook uitgevoerd wanneer de deelnemers naar het blauwe bord hadden gekeken en deze resultaten werden met elkaar vergeleken.

Het bleek dat de deelnemers die naar het roze bord hadden gekeken, een verminderende kracht hadden ten opzichte van blauw van 6 tot 23%. Hieruit kun je concluderen dat kleur dus zeker impact op je heeft.

Romantiek en tederheid

Roze staat voor romantiek en tederheid. Iemand die vooral roze draagt heeft een zacht en meelevend karakter en is erg gevoelig. Het is de kleur van onvoorwaardelijke liefde zoals moederliefde dat is.

Roze is een vrouwelijke kleur, maar dat is niet altijd zo geweest. Voor de 18e eeuw was roze geen aparte kleur, maar een variant van rood als combinatie van rood en wit. Rond 1900 waren het juist jongens die roze kleding droegen en meisjes blauw. Rood was een mannelijke kleur. Roze werd destijds ook als een krachtige kleur gezien, omdat het een lichte tint van rood was en daarom goed bij jongens paste.

Roze kan ons dus verzachten, zodat je minder kritisch bent over jezelf en zorgt ervoor dat jezelf onvoorwaardelijk lief kunt hebben. Draag roze als je je vrouwelijke en emotionele kanten wilt tonen.

Wil je meer weten over de betekenis van kleur? Kijk dan eens of colourcoaching iets voor jou is.

Bronnen: Colour Comfort,  Wylie & Ott, 1978