Geschiedenis van de groene jurk

Wil je een groene jurk? Surf een paar seconden online, en je hebt er plenty. Tegenwoordig kunnen we over alle kleuren beschikken die we maar willen. Dit was vroeger wel anders.

Sommige kleuren waren extreem duur doordat de verfmethode erg omslachtig was. Donkergroen was wel een goedkope kleur en was daarom populair voor eenvoudige kleding. Daarom droegen de Europese koningen en rijke adel geen groene kleding. Ook in feestkleding gebruikte men geen groen. Niet alleen omdat het goedkoop was, maar ook omdat groen er bij kaarslicht er bruinachtig uitzag.


Plantaardig groen

Men verfde vroeger stoffen groen met verse bladeren en planten. Het verven was vrij eenvoudig. De wol werd in een aluinoplossing voorbehandeld zodat de kleur opgenomen kon worden. Vervolgens liet men de wol urenlang en soms dagenlang zachtjes in het plantenmengsel koken. Echter waren deze plantaardige groentinten of heel licht of grijsgroen en verbleekten erg snel bij het wassen en in het licht.

Aldehydegroen

In 1863 ontwikkelde de chemicus Lucius een groene kleurstof die hij aldehydegroen noemde. De situatie op de markt was slecht, omdat in de behoefte naar groene kleurstof al voorzien was. Ook was de vraag naar groene kleding klein. Toch lukt het Lucius en zijn partners om een zijdeververij in Lyon van de exclusiviteit van hun groen te overtuigen en ze sloten een overeenkomst. De zijdeververs hadden op hun beurt weer goede contacten met het hof in Parijs en vooral met Keizerin Eugénie (1826 – 1920).

De groene jurk van Keizerin Eugénie

De keizerin die de mode aangaf, was de meest bewonderde schoonheid van haar tijd. Op een avond ging de keizerin naar de opera van Parijs in een avondjurk van aldehydegroene zijde, ontworpen door de Brit Charles-Frederick Worth. Worth was door de keizerin als hofleverancier benoemd en domineerde sindsdien de Parijse modewereld. Hij wordt als de grondlegger van de Franse haute couture beschouwd.


De zijde groene jurk schitterde in het gaslicht op een onverklaarbare wijze. Zo werd alhydegroen de sensatie op modegebied. De keizerin werd in deze japon geportretteerd door Franz Xaver Winterhalter, die ook aan het Habsburgse hof Keizerin Elisabeth vereeuwigde.


Bronnen: Wie Farben Wirken, Wikipedia

Heb je groen als lievelingskleur? Lees dan onderstaande blog eens.