- 09 apr
Stappenplan voor het opruimen van jouw kledingkast
In 5 stappen een overzichtelijke, betrouwbare garderobe
Vorige week hadden we ons eerste warme weekend van het jaar, waardoor ik me enorm verheugde op het voorjaar. Het was voor mij in ieder geval de aanleiding om mijn kledingkast op te ruimen.
Het opruimen van je kledingkast kan een aardige klus zijn, wil je het tenminste rigoureus en goed aanpakken. Daarom hier een stappenplan voor het uit-en opruimen van je kledingkast, zodat je een efficiënte en betrouwbare garderobe overhoudt.
Stap 1 – Haal alle kleding uit jouw kledingkast
Wanneer je besluit om je kledingkast uit te mesten, kun je het beste alles eruit halen wat erin ligt. Zo vind je wellicht een aantal (of veel) kledingstukken terug waarvan jij het bestaan niet meer afwist. Dat is alweer mooi meegenomen toch? Zorg voor een goede spiegel, zodat je de kleding meteen kunt passen. Op deze manier weet je zeker dat je straks alleen kleding terug hangt of legt dat helemaal goed is.
Stap 2 – Schoonmaken
Sop alles eens een keer lekker uit, voordat je het terug legt. Zorg ervoor dat je voldoende de tijd hebt, zodat je ook alles af kunt maken. In de meeste gevallen zal het je toch al snel een paar uurtjes kosten.
Stap 3 – Sorteren
Sorteer de kleding globaal in 3 stapels. Een stapel met kleding die zeker goed is en die je dus regelmatig draagt. Stapel 2 kleding waar je twijfels over hebt en die nog even nader geïnspecteerd dient te worden. Stapel 3 kleding die kapot, versleten of uitgelubberd is.
Welke kleding doe je weg?
Hier gaat het om stapel 3. Hier hoef je dus ook niet rouwig om te zijn. Het heeft zijn beste tijd gewoon gehad. Gooi kleding dat kapot is en niet meer te repareren is weg. Denk hierbij ook aan de la of bak met ondergoed, sokken en riemen. Ook kleding dat verwassen, versleten of uit gelubberd is mag weg. Heb je bepaalde kledingstukken al een jaar (of langer) niet meer gedragen bijvoorbeeld omdat je denkt dat je het wel weer gaat passen? In de praktijk zul je dat niet meer gaan dragen. Wegdoen dus. Er zijn veel goede doelen die er blij mee zijn en als je dan toch weer 2 maatjes kleiner hebt, kun je altijd wel weer nieuw kopen, mocht je niet genoeg kleding hebben.
Welke kleding kun je houden?
Dit kan alleen maar stapel 1 zijn. Kledingstukken waarin jij je prettig voelt, verdienen uiteraard een plek in jouw kledingkast. Kleding die qua kleur, pasvorm en stijl goed bij jou passen beslist houden. Om nog efficiënter met deze kledingstukken om te gaan, maak er dan zoveel mogelijk verschillende combinaties van. Lees hiervoor bijvoorbeeld een van mijn blogs over kleuren combineren (kleuren combineren deel 1 en deel 2). Hou je vooral niet in. Er is veel meer mogelijk dan je in eerste instantie zou denken. Probeer het gewoon eens uit en maak eventueel foto’s van de nieuwe combinaties die je bedacht hebt.
Stap 4 – Analyseren
Maar wat te doen bij twijfelgevallen? Twijfelgevallen zijn lastig. Belangrijk is om te weten waarom je in deze kleding niet prettig voelt. Probeer dus te achter halen waar het aan ligt. Is het de kleur, stijl of een kwestie van pasvorm? Vergelijk de stapel die je niet graag draagt eens met de kleding die wel goed is. Zie je verschillen in stoffen, dessins, kleuren?
- Wanneer het aan de pasvorm ligt, kun je kijken of je het eventueel nog kunt vermaken (korter maken, details verwijderen zoals knopen, of klepzakken).
- Is het een kleurprobleem? Wanneer een bepaald kledingstuk door de kleur niet zo goed staat, kun je het uiteraard combineren met iets wat wel de juiste kleur heeft. Bijvoorbeeld een sjaal, een ketting of een jasje. Combineer een lichte kleur met een donkere en je krijgt vanzelf meer contrast waardoor het meestal veel beter werkt voor veel vrouwen. Je zou het zelfs kunnen verven in een andere tint.
- Soms zal een kledingstuk een kwestie zijn, dat het niet bij jouw stijl past. Ook dit is gemakkelijk op te lossen, bijvoorbeeld door het te vermaken of op te pimpen.
- Niets om erbij aan te trekken? Wanneer je bij een bepaald kledingstuk niets hebt om aan te trekken, ga dan op zoek naar combinatiemogelijkheden, of koop eventueel er nog iets bij, zodat je het wel aan gaat trekken.
Stap 5 – Terughangen
Wanneer je jouw kleding hebt gesorteerd, kun je de goede kledingstukken weer terughangen. Deel je kledingkast zodanig in dat kleding, schoenen en accessoires allemaal goed zichtbaar zijn. Want immers alleen datgene wat zichtbaar is, zal gedragen worden.
- Zorg dat je gelijke kledinghangers hebt, zodat je kleding op gelijke hoogte weer terug kunt hangen. Dit maakt het een stuk overzichtelijker en weet je straks beter wat je allemaal hebt. Hou het bij één kledingstuk per hanger.
- Sorteer jouw kleding per soort of kleur, bijvoorbeeld jasjes bij jasjes, broeken bij broeken. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles op kleur te hangen. Wat jij het gemakkelijkst vindt.
- Zorg ervoor dat de kleding genoeg ruimte heeft en niet opeen gepropt in de kast hangt. Hierdoor blijft het overzichtelijker en kreukt je kleding ook minder snel.
Hopelijk hebben deze tips je voldoende inspiratie gegeven om jouw kledingkast eens goed uit te mesten, zodat je in het vervolg iedere dag en voor iedere gelegenheid met gemak outfits kunt samenstellen, die jou staan qua kleur, stijl en pasvorm.
april 11th,2016,at 12:48pmOok altijd gedacht dat je in de kledingcontainers alleen nog goede kleding mag gooien? Niet dus! Ik ontdekte pas dat ALLE textiel er in mag, dus zelfs je kapotte sokken. Het textiel wordt namelijk allemaal gesorteerd op bruikbaarheid en wat over is gaan ze recyclen tot nieuwe textiel. Jammer dus om het in de kliko te gooien, dan zal het verbrand worden…
april 10th,2016,at 5:13pmStap 5 is bij mij al helemaal goed… nu stap 1 t/m 4 nog.
Het is nu al best wel proppen… gelukkig strijk ik pas
als ik het aantrek, kan er meer in de kast.
Hoe zit dat met kledingstukken waar niks van deugd qua pasvorm.
kleur en gesteldheid maar je bent er zo vreselijk aan gehecht en draagt
het ook nog heel vaak…. tegen beter weten in…april 10th,2016,at 9:19amGoede tips weer! Uithalen, schoonmaken (stap die ik vaak oversla, beetje stof denk ik dan) sorteren en passen. T kost gauw een dag. T gaat wel veel tijdwinst opleveren dus het loont. Maar niet vandaag; de zon schijnt, de tuin roept. Wel alvast dat vest waarvan de rits gisteren kapot bleek meteen maar in de zwarte bak gedaan ipv weer weg te leggen om ooit……Dank voor de adviezen!
6 Coments to “Stappenplan voor het opruimen van jouw kledingkast”