Hoe maak je mooie kleurcombinaties?

10 Tips om kleuren voor geweldig mooie kleurcombinaties

Niets om aan te trekken?

Heb jij een volle kledingkast, maar continu hetzelfde aan, weet je niet wat je aan moet of je weet niet hoe je elegante en mooie kleurcombinaties maakt? En wil je graag:

  • er leuker en vlotter uitzien door harmonieuze, mooie kleurcombinaties?
  • meer en betere combinaties kunnen maken?
  • weten welke kleuren je goed kunt combineren?
  • meer variaties om aan te trekken?
  • weten welke leuke combinaties je kunt maken met je huidige garderobe?
  • een keer wat anders dan zwart en wit?

Dan moet je leren om kleuren te combineren. Ik heb hier al vaker aandacht aanbesteed in diverse blogs, bijvoorbeeld kleuren combineren in kleding en hoe haal je meer uit jouw garderobe. Ik geloof hier heilig in, want je hebt geen overvolle kasten nodig met kleding die je toch niet draagt. Om er leuk en stijlvol uit te zien, iedere dag weer, is het juist de kunst om dat met een paar goede stukken te doen. En het is nog leuk ook.

Wanneer je kleuren gaat combineren zijn een aantal zaken belangrijk.  Hieronder geef ik je enkele tips waar je rekening mee kunt houden. Vergeet niet, er zijn geen regels, die bepaald jijzelf. Alleen jij moet je er wel prettig in voelen!

Tip 1 – Persoonlijke smaak

Het combineren van kleuren is een kwestie van persoonlijke smaak en afhankelijk van jouw persoonlijke kledingstijl kan er heel veel. Een vrouw met een creatieve kledingstijl zal niet bang worden om veel opvallende kleuren bij elkaar te combineren. Een vrouw met een natuurlijke kledingstijl kiest liever voor veilig en gaat meer voor een ton sur ton combinatie. En dat is allemaal prima. Iedereen kan mooie kleurcombinaties maken. Er is echt geen goed of fout.

Tip 2 – Gooi je associaties en vooroordelen overboord.

Sommigen mensen associëren de kleurcombinatie rood en groen met Kerst, geel met zwart met bijen en blauw en geel met de goedkopere winkelketens als Zeeman en Lidl. Jammer want het zijn toch vaak hele mooie kleurencombinaties om te dragen. Gooi je associaties dus snel overboord en combineer.

Tip 3 – Nooit meer dan drie tegelijk.

Een regel is om niet meer dan drie kleuren tegelijk te combineren. Maar dat is ook weer afhankelijk van jouw persoonlijkheid. Een creatief persoonlijkheid zal meer kleur durven dragen dan bijvoorbeeld een klassieke of natuurlijke vrouw. En doe dat dan gerust. Het gaat erom dat jij je prettig voelt in jouw kleding (zie tip 1), dus als dat vier kleuren zijn, ga gerust je gang.

Tip 4 – Hanteer de juiste verhoudingen.

Wanneer je kleuren gaat combineren, onthoud dan dat je geen gelijke proporties van die kleur gebruikt. Dat maakt het ook weer zo gemaakt. Het beste kun je bijvoorbeeld de formule 60% – 30 % en 10 % hanteren. Deze regel geeft aan dat je 60% van een bepaalde kleur gebruikt als basis (bijv. jurk, broek of jas met jasje), 30% van een andere kleur (top of blouse) en 10% voor de accessoires. Belangrijk in ieder geval is dat één kleur dominant is, dat is het mooist.

Tip 5 – Koel en warm apart?

Dat hoeft zeker niet. Maak het spannend en uniek door juist unieke kleurcombinaties te maken. Over het algemeen zul je merken dat warme kleuren beter combineren met warme kleuren en koele kleuren met koele kleuren. Uiteraard zijn hierop ook weer uitzonderingen te bedenken die prachtig staan, dus gooi deze tip dan maar lekker overboord. Het warme oranje kan bijvoorbeeld heel mooi gecombineerd worden met een koel blauw. Het is natuurlijk geheel aan jou waar jij voor gaat.

Tip 6 – Voor een mooie kleurcombinatie mag je zeker wel afkijken!

Je hoeft het echt niet allemaal zelf te verzinnen. Natuurlijk kun je aan de slag gaan door te experimenteren, maar kijk ook vooral hoe andere mensen het doen. Kijk gerust de kunst af van modeontwerpers, filmsterren, idolen of magazines en kijk welke prachtige kleurcombinaties zij maken. Haal daar jouw inspiratie vandaan. Een heel goed middel om plaatjes te verzamelen is bijvoorbeeld Pinterest. Daar haal ik ook veel inspiratie vandaan. Één waarschuwing is wel op zijn plaats, het werkt wel verslavend. In ieder geval kun je op mijn Pinterestborden genoeg voorbeelden vinden van kleuren combineren in kleding.

Pinterest

Tip 7 – Voor echt mooie kleurencombinaties gebruik je kleurencirkel als uitgangspunt.

Wanneer je de kleurencirkel neemt als uitgangspunt, zul je merken dat dit een handige tool is waarmee je originele, mooie kleurcombinaties kunt maken. Google maar eens op kleurencirkel en je vindt er voldoende.

mooie kleurencombinaties door de kleurencirkel
Tip 8 – Vergeet vooral de stof niet.

Kleur komt in verschillende stoffen heel anders over. Zo kan een zwarte outfit heel anders overkomen in bijvoorbeeld een doorschijnende stof, leer, fluweel of zijde. Dezelfde kleur maar toch een hele andere uitstraling. Ook hier kun je dus mee spelen als je gaat combineren. Mooie kleurcombinaties hebben dus meerdere variabelen en mogelijkheden. Maak er gebruik van.

Tip 9 – Met zwart met wit mooie kleurcombinaties maken? Combineren met zwart en wit is goed (maar soms wel saai).

Zwart en wit zijn eigenlijk geen kleuren. Het voordeel van zwart en wit is dat ze met alle kleuren te combineren. Dus ga je voor safe, kies dan voor zwart of wit in jouw combinatie. Of zwart met wit gecombineerd. Maar zoals al gezegd het is wel veilig en doet iedereen dat al en daardoor ook best wel saai. Ik vind het origineler om juist te kiezen voor kleuren die niemand verwacht. Wil je dus echt mooie kleurcombinaties maken? Kijk dan eens verder en probeer eens wat anders.

Tip 10 – Unieke en mooie kleurcombinaties maak je door je te laten inspireren door een dessin.

Ga op zoek naar een dessin in de winkel of in je kast en laat je inspireren door de kleuren die daarin gecombineerd zijn. Ziet dat er mooi en harmonieus uit of niet? Neem een aantal van die kleuren en combineer deze in jouw outfit. Succes verzekerd. Wil je inspiratie? Kijk dan eens hier.

mooie kleurcombinaties

Afbeeldingen zijn gemaakt met Urstyle.

Wil jij ook meer kleur in je leven? Gun je zelf dan eens een kleurenanalyse of doe een doe-het-zelf kleurenanalyse.

Kleding-en Kleuradvies voor mooie kleurcombinaties