Zeven stijl tips: Hoe ontwikkel je stijl?

De eerste vraag die je hierbij eigenlijk moet stellen is: “Wat is stijl”? en de tweede vraag die je vervolgens kunt stellen is “Wanneer heb je dan stijl?” In deze blog wil ik je naast de antwoorden op deze vragen ook laten zien welke ingredienten handig zijn voor het ontwikkelen van jouw eigen unieke stijl.


Wat is stijl?

Laten we eerst eens kijken naar wat “stijl” nu eigenlijk betekent. Ik heb even gegoogled en het volgende kwam naar boven. Stijlvol zijn betekent dat je elegant, chic of smaakvol gekleed gaat. Of ik heb ook al ergens gelezen dat je mooi en modern bent. Kortom stijl is dus subjectief.


Want wie bepaalt uiteindelijk of je elegant of smaakvol gekleed gaat? Zoveel mensen zoveel smaken. Het antwoord is dus best lastig omdat stijl iets persoonlijks is en voor een ieder verschillend. Gelukkig maar zou ik bijna willen zeggen. Ieder mens is toch uniek?


Sommige mensen denken bij stijl aan de laatste modetrends, maar geloof me je kunt met alle trends meegaan maar compleet de plank misslaan als het op stijl aankomt.


Coco Chanel heeft dan ook niet voor niets gezegd “Fashion Fades, Only Style Remains”.

Hoe ontwikkel je stijl?

Wanneer heb je stijl?

Laten we maar eens kijken naar de tweede vraag: wanneer heb je dan ongeveer stijl? Stijl gaat om zoveel meer dan alleen je kleding. Het gaat om je hele uitstraling van top tot teen. Het is niet vast te leggen in één enkele outfit. Want dan zou iedereen in datzelfde outfit meteen stijl hebben en zo werkt het niet.


Ik denk dat stijl meer gaat om wie je bent en wat je uitstraalt. De kleding die je draagt moet bij jouw persoonlijkheid passen en alleen op die manier kun je stijlvol zijn.


Niet iedereen heeft van nature een goede stijl meegekregen. Maar het goede goede nieuws is dat je het wel kunt aanleren of verbeteren of zelfs veranderen. Slecht nieuws is er gewoon niet, want een goede stijl is voor iedereen haalbaar.

Hoe ontwikkel je stijl?

Er zijn een aantal aspecten die essentieel zijn voor het creeeren van een goede stijl. En dat zijn in mijn ogen de volgende:

1. Ontdek welke kleuren en kleding bij jou past.

Jouw eerste stap naar een geweldige stijl begint wanneer je weet welke kleding en kleuren goed bij jou staan. Wanneer je weet welke kleding bij jou past qua kleur, pasvorm en kledingstijl zul je er stijlvol uitzien omdat je op die manier het maximale uit jezelf kunt halen.

Het gaat hierbij niet om het kennen en toepassen van de regeltjes maar vooral hoe je de regeltjes kunt aanpassen zodat je de puzzelstukjes van jouw unieke lichaam, persoonlijkheid en voorkeuren tot elkaar kunt brengen tot iets unieks.

Hoe ontwikkel je stijl

2. Creëer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is de sleutel van een goede stijl. Als je vindt dat je er goed uitziet, straal je dat ook uit. Het dragen van kleding waarvan je weet dat het je goed staat en waarbij je jouw mooie punten hebt geaccentueerd (en wellicht de minder mooie gecamoufleerd), dragen bij aan jouw zelfvertrouwen.


Maar dat is geen eenvoudige taak, dat weet ik als de beste. Zelfvertrouwen heeft de neiging om zo nu en dan de koffers te pakken en er ineens vandaar te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je een paar kilootjes teveel bij je draagt of een dikke pukkel ergens midden op je neus is beland.

Zorg er voor dat je jezelf er altijd goed uit vindt zien. Draag kleding waarvan je houdt en probeer outfits op een unieke manier samen te stellen, die bij jou past. Draag dat vervolgens met een stralende glimlach.


Heb je soms onvoldoende zelfvertrouwen? Dan doe je maar net alsof je het wel hebt! Dan ga je ervan zelf een keer in geloven!

3. Heb lef en vind je stijl.

Een vrouw met een geweldige stijl, heeft het lef om anders en onderscheidend te zijn. Het gaat niet om iets engs hoor, maar durf kleding te dragen die jij mooi vindt en trekt zich niet veel aan van de mening van anderen. Anderen vinden heus niet continu iets van jou en hoe jij erbij loopt.

Wees niet bang om op te vallen, je hoeft je niet te kleden voor een ander maar alleen voor jezelf! Stop er maar eens mee om een ander te pleasen, als jij het leuk vindt, is het oké. 

4. Draag dingen waar je van houdt.  

Draag alleen nog maar dingen waar je van houdt en waar je blij van wordt. Dan pas zul je je prettig in je kleding voelen. Het maakt niet uit hoe duur je kleding is, als je als je je niet fantastisch voelt in je kleding, zul je dat ook nooit uitstralen.

Zie het kleden als een feestje, iedere dag weer. Een leuk kettinkje of lief armbandje erbij, mooie laarsjes. Daar word je toch vrolijk van? Plezier hebben is altijd stijlvol. Wanneer je daartoe in staat bent, ben je super goed bezig. En dan komt het zelfvertrouwen vanzelf.

5. Weet wie je bent en wat je wil uitstralen.

Wanneer je op zoek gaat naar jouw stijl, zorg dan dat je weet wie je bent en wat je wilt uitstralen. Stijl komt van binnenuit omdat het allemaal draait om jou en jouw persoonlijkheid. Niets meer en minder. Ik raad je dus echt aan om voor jezelf bij te houden wat je nu werkelijk mooi vind aan kleding en zorg ervoor dat je dat dan ook draagt.

6. Experimenteer met kleding.

Wil je je ware stijl ontdekken dan zul je moeten experimenteren, want oefening baart kunst. We zouden ons veel beter voelen wanneer we vaker moeite zouden doen om ons op te doffen en niet alleen voor een speciale gelegenheid. Neem gerust de tijd om te proberen wat voor jou goed is en wat niet. Trap niet in de valkuil door telkens het zelfde te dragen.


En laat die overtuigingen los die jou doen geloven dat bepaalde dingen jou niet goed staan. Dat weet je pas als je het gewoon eens geprobeerd hebt. Geloof me er is zoveel meer mogelijk!

7. Zorg voor een goede (basis) verzorging.

Een goede basis verzorging kan een enorm verschil maken voor jouw uitstraling. Het hoeft heus niet overdadig, maar een subtiele make-up, goed kapsel en bijvoorbeeld mooi gelakte nagels kunnen je helpen bij het stijlvol zijn.


Ben je niet tevreden over jouw stijl of uitstraling? Zet dan de eerste stap. Wist je trouwens dat wanneer je in een stijlsleur zit, je eerst je haar moet veranderen. Dus misschien is je eerste stap wel een afspraak maken bij de kapper.

Wil je hulp bij het ontwikkelen van jouw stijl? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag.


Heb jij nog tips voor het ontwikkelen van een goede stijl? Laat het gerust weten.

Deze blog is geschreven door Diana Wilemsen.


Als kleding-en kleuradviseur help ik jou een duurzame garderobe samen te stellen waar je blij van wordt. We gaan op zoek naar jouw unieke kleuren en kledingstijl zodat je eindeloos kunt combineren en outfits kunt samenstellen waarin jij er top uitziet.


Misschien wil je weten hoe?

 • Kleurenanalyse op maat
  Ontdek welke kleuren jou laten stralen en reken voor altijd af met miskopen.
 • Kleding-en stijladvies 
  Leer welke kleding jou het beste staat en ontdek welke stijl het beste bij jou past. Bouw een duurzame garderobe met kleding die je niet alleen draagt, maar ook graag draagt.
 • Colourcoaching
  Leer wat de kleuren in jouw garderobe vertellen over jou.
 • Workshops
  Volg een van de leuke, inspirerende workshops en leer unieke combinaties maken.

Wil je weten wat mijn klanten ervan vinden?  

Kleuranalyse door Diana Willemsen


Gratis e-book


In slechts een paar stappen een betere uitstraling?
Download mijn gratis e-book!


Kledingadvies voor borsten, billen, benen & buik.  Met duidelijke voorbeelden en met 10 extra kledingtips.


Vul onderstaand formulier in en ontvang het e-book “De Geheimen van Succesvol Online Shoppen” gratis:

  Voornaam

  Achternaam

  E-mail adres

   


  BONUS:
  Je krijgt ook af en toe een mail met nieuwe kledingtips om jezelf onweerstaanbaar te maken. Uiteraard kun je je daarvoor altijd afmelden als je daar geen zin meer in hebt.


  Je gegevens zijn natuurlijk veilig bij mij. Meer dan 800 abonnees! 

  Bekijk eventueel ook mijn Pinterest pagina voor meer inspiratie over kleuren, kleding of kledingstijlen.